Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor överöstes med kränkande mejl

En man i 25-årsåldern i Helsingborg åtalas för långt över tusen otäcka, kränkande mejl som han skickat till myndighetspersoner – mest kvinnor.

En kvinnlig åklagare fick över 700 mejl med könsord och hot. Mannen nekar till allt.

Mannen åtalas för förföljelse, hot och ofredanden av ett tiotal personer. Det ska ha pågått från slutet av förra året fram till sommaren i år.

Mannen från Helsingborg har skrivit tusentals mejl och öst kränkningar och hot över kvinnliga myndighetspersoner.Foto: ADOBE STOCK
Rättegången vid Helsingborgs tingsrätt väntas pågå i sju dagar eftersom så enormt mycket material ska läsas upp.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Några av de utsatta är lärare eller elever vid en institution där han studerat – men de flesta är myndighetsföreträdare. Åklagare, domare och poliser.

En drabbad kvinna arbetar som folkbokföringshandläggare och utsattes för mannens vrede när hon meddelade avslag på hans ansökan att få ta ett adligt efternamn.

Terroriserade kvinnor

Då fick hon mejl med den här lydelsen:

”Fuck you din horunge du är inte svensk för att det står på ditt pass, har du inte blåa ögon blir de gaskammaren i nästa världskrig--vidriga horunge--med lagen givetvis...vi ska återinföra avrättning för att rensa upp bland blattesvinen.”

De flesta av mejlen han skickat är av den arten att de inte kan återges i tidningen.

Flera av de drabbade säger att mannen självklart har rätten att tycka att de gör ett dåligt jobb. Men det är hans sätt att närmast terrorisera dem som de vänder sig mot.

”Kryper under skinnet”

En kvinnlig polis som fick närmare hundra mejl upplever att mannen ”speciellt är ute efter att göra mig rädd, nedvärdera mig som person. Visa att han inte är rädd för polisen och kan göra som han vill. Önskar att (han) slutar med sina påhopp för nu känns det som om han börjar krypa under skinnet på mig.”

Mannen har förhörts av polisen ett antal gånger under året – och aldrig erkänt något.

Har mottagarna problem med hans åsikter så får de väl skaffa filter till mejlen. Det hela är på sin höjd ett arbetsmiljöproblem, och som sådant arbetsgivarens ansvar.

Sju dagars rättegång

Han satt häktad i sex veckor under sommaren men släpptes i slutet av juli. Han har till och med fått tillbaka sin dator som polisen hade tagit i beslag.

Vid huvudförhandlingen ska åklagaren gå igenom samtliga mejl som betecknas som hotfulla. När det gäller mejl med kränkande innehåll tänker åklagaren att gå igenom ett stort, representativt urval.

Den enorma mängden meddelanden som ska läsas upp i rätten gör att rättegången i Helsingborg väntas pågå i sju dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!