Nyårsfirande på Möllevången i Malmö. Enligt en rapport som Kvällsposten tagit del av skedde flera ofredanden på nyårsnatten. Foto: PATRICK PERSSON
Nyårsfirande på Möllevången i Malmö. Enligt en rapport som Kvällsposten tagit del av skedde flera ofredanden på nyårsnatten. Foto: PATRICK PERSSON

Kvinnor omringade av män i gäng på nyår

Publicerad

I en rapport som Kvällsposten tagit del av om nyårsafton i Malmö skrivs det bland annat om stora gäng som "omringade framför allt berusade tjejer/kvinnor och ofredade dessa".

– Ingen tyckte att de hade blivit utsatta på något sätt som föranledde en polisanmälan, säger Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen.

Under måndagen bekräftade Malmöpolisen att killgäng under nyårsnatten i Malmö omringat berusade tjejer.

Händelserna ska ha utspelat sig på flera platser i Malmö city kring Kungsparken och Centralstationen. Killgrupperna ska ha smällt raketer och smällare mot folk.

I den återflödesrapport gällande nyårsnatten som Kvällsposten tagit del av står att läsa:

”Något som stack ut från tidigare år var att ett par hundra som jag ser som ”ensamkommande från Afganistan ” drev omkring i city och var allmänt stökiga. Flera fall där stora gäng av dessa omringade framför allt berusade tjejer/kvinnor och ofredade dessa. Inget som under natten blev någon anmälan.”

– Ja, de här uppgifterna kom till oss i fredags. Men vi har inga anmälningar. De tjejer som vi har pratat med var besvärade av att killarna var stökiga och besvärliga runt dem och sköt raketer. De sa att det hade känts besvärligt, men inte mer än så. Ingen tyckte att de hade blivit utsatta på något sätt som föranledde en polisanmälan. Därför har ingen anmälan kommit in, säger Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen, vid 18-tiden på måndagen.

"Underlag för kännedom"

Varför kom inte det här till er kännedom förrän i fredags?

– Därför att personen som skrivit och sammanställt rapporten inte kunde lämna förrän då, han var inte i tjänst. Den ska mest vara underlag för vår kännedom och handlar inte om akuta frågor.

Är det här en företeelse som ni lagt märke till tidigare i Malmö?

– Nej, detta är något nytt fenomen som vi inte sett exempel på tidigare. Om det nu förekommer i Malmö så berör det allmänheten och det är viktigt att vi får in uppgifter.

Enligt Håkan Johansson, yttre befäl på Malmöpolisen som var insatsledare under nyårsnatten, var det fråga om större gäng om 8–10 stycken som drev omkring på stan och omringade tjejer. Inga brott i samband med händelserna har kommit till hans kännedom. I ett meddelande till Kvällsposten skriver han "Det var iakttagelser jag gjorde. Killgäng som åtminstone samlades runt ensamma berusade tjejer. Då jag och min kollega såg detta ställde vi oss intill varpå gängen skingrades. Då vi sen talade med några tjejer hade de upplevt det som obehagligt. Dock har inget brott kommit till min kännedom."

Carl-Axel Andersson, biträdande chef för lokalpolisområde City/Norr i Malmö, vet inte närmare vad som har hänt under kvällen då han inte har pratat med de som tjänstgjorde.

– Jag vet bara att något gäng drog omkring på stan och polisen gick in och pratade med dem och förhindrade brott. Jag förutsätter att de har gjort det, säger han till Kvällsposten.

 

I en tidigare version av texten stod det att Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen, bekräftar sexuella massofredanden på nyårsnatten, men han bekräftar bara att kvinnor blev ofredade.

Malin Forsberg
Malin Forsberg
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag