Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnor anmäls för fusk vid skönhetsingrepp

Sedan 1 juli finns en lag som säger att den som utför ingreppen måste vara en legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska.
Foto: Shutterstock
Ivo menar att ingreppen går att boka via deras hemsida.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Två kvinnor i Malmö misstänks ha utfört skönhetsingrep med fillers och botox – utan att ha tillstånd till det. 

De båda kvinnorna nekar till det, men Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, menar att dessa ingrepp går att boka via deras hemsida.

Sedan den 1 juli 2021 krävs det att estetiska behandlingar och ingrepp utförs av en läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Men så ska det inte ha gått till på den anmälda verksamheten i Malmö. 

Den 29 november fick Ivo in ett tips om en kvinna på en verksamhet i Malmö som utför estetiska injektionsbehandlingar – trots att hon saknar legitimation som läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Via deras bokningssystem erbjuds fillers, botox och profhilio. Men detta nekar de själva helt till. 

Den andra kvinnan har fått ännu fler anmärkningar på sig, mellan juli och oktober fick Ivo in fyra tips på samma kvinna. Hon ska ha erbjudit botox, fillers och trådlyft. 

Riskerar fängelse

Efter att Ivo gjort en sökning i socialtjänstens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal konstaterade de att båda kvinnorna saknade legitimation som antingen läkare, tandläkare eller sjuksköterska. 

Nu riskerar de båda kvinnorna att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagen om skönhetsingrepp infördes för att det skulle bli tryggare för patienten. 

Den handlar om att personalen som utför ingreppet måste vara legitimerad, men också informera patienten om väsentliga risker som ett skönhetsingrepp innebär. Verksamheter som tatuerar, utför kosmetisk pigmentering, vitamininjektion och icke kirurgisk hårtransplantation omfattas inte. 

Lagen innebär också att patienten dels måste vara 18 år gammal, men också ska hen få tänka till och ge samtycke innan ingreppet eller behandlingen genomförs.

TV: Brazilian butt lift – ett av världens farligaste skönhetsingrepp

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!