Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnomisshandlare ska portas från kommunen

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Kommunstyrelsen i Lund vill uppvakta ministrar om förslaget.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Under 2020 har antalet anmälda grova kvinnofridskränkningar ökat i Lund.

Nu vill kommunstyrelsens ordförande göra det förbjudet för gärningsmän att vistas i samma kommun som offren.

– Har man begått ett väldigt grovt brott så ska samhället skydda den utsatta, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) till Sydsvenskan.

Under hela förra året anmäldes 15 fall av grova kvinnofridskränkningar till Lundapolisen. En stor ökning jämför med 2019 då tre brott anmäldes.

Kommunstyrelsen i Lund vill nu ha en hårdare lagstiftning mot gärningsmännen i de grövsta fallen av grov kvinnofridskränkning.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, anser att nuvarande lagstiftning är otillräcklig och vill utöka användandet av elektronisk fotboja – och göra det möjligt att införa ett kommunalt vistelseförbud.

– Det är ett hårt straff. Men med rätta. Har man begått ett väldigt grovt brott så ska samhället skydda den utsatta. Och vi måste komma åt roten till problemet, det är inte rimligt att man kan upprepa våldet, säger Philip Sandberg till Sydsvenskan.

”Uppvakta ministrar”

Enligt Sydsvenskan har förslaget fått stöd av samtliga politiker som sitter i Lunds kommunstyrelse. Philip Sandberg menar enligt Sydsvenskan att det förvisso rör sig om ett ”generellt samhällsproblem”, men att frågan är relevant på kommunnivå då det är just kommunen som får stå för stödinsatser när den här typen av brott inträffar.

Han tror även att möjligheterna till en lagändring är goda.

– Från och med nu kommer vi att driva frågan gentemot regeringen på olika sätt. Vi ska uppvakta ansvariga ministrar och påtala det i alla våra yttranden och remissvar, säger Philip Sandberg till Sydsvenskan.

Se mer nyheter från Sydsverige:

Renoverade hus i Toscana i SVT – privata jättevillan i Sverige till salu för 14 miljoner

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!