Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnokliniken anställer inte abortmotståndare

Verksamhetschefen Marianne Gertzell förklarar varför barnmorskor måste skriva under att de kan utföra aborter.Foto: BJÖRN LUNDBERG
Det är en viktig del i arbetet som barnmorska, understryker Gertzell.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Söker du jobb som barnmorska på kvinnokliniken i Karlskrona?

Då måste du skriva under på att du är positiv till att medverka till aborter, rapporterar P4 Blekinge.

– För att göra det extra tydligt har vi nu också lagt till det i anställningsbeviset, säger verksamhetschefen Marianne Gertzell till Expressen.

Så länge hon kan minnas har frågan ställts till arbetssökande under intervjuer, förklarar Marianne Gertzell som jobbar som verksamhetschef på kvinnokliniken i Karlskrona.

Är du positiv till att medverka vid aborter?

Men nu finns också kravet på papper sedan början av året. Det finns numera ett stycke i anställningsavtalet som nyrekryterade barnmorskor, undersköterskor och läkare får skriva under.

De som inte är villiga att skriva under sållas bort från anställningsprocessen.

– Det har inte varit några problem att införa detta. Vi har i många år frågat om inställningen till att medverka till aborter när någon kommer på anställningsintervju eftersom vi är en kvinnoklinik och det är en del av vårt arbete, säger Gertzell.

– För att göra det extra tydligt har vi nu också lagt till det i anställningsbeviset.

”En väldigt viktig del i arbetet”, förklarar Gertzell.Foto: BJÖRN LUNDBERG

Marianne Gertzell ser positivt på att nyanställda måste skriva under på att de kommer utföra aborter om det krävs i arbetet.

– Jag tycker det här är väldigt bra, så att vi inte glömmer bort att ta upp det i anställningsintervjun. Det är naturligtvis en väldigt viktig del i arbetet.

Har ni upplevt problem eller motstånd i den här frågan tidigare bland arbetssökande?

– Nej, inte mycket. Det var förra sommaren som en läkare från ett annat EU-land var här på anställningsintervju och när vi kom till den frågan, hur han ställde sig till aborter, sa han ”det medverkar jag inte i”. Då sa vi att man måste göra det i Sverige om man jobbar på en kvinnoklinik. Det blev inte aktuellt med en anställning då.

Barnmorskeförbundet: ”En utveckling”

Enligt Marianne Gertzell behövdes en markering. Flera tecken tyder på att rätten till abort är hotad, menar hon.

– Jag hoppas verkligen inte att aborträtten är hotad och jag hoppas att våra politiker står upp för den här rätten för kvinnor som vi har haft sedan 1974.

– Det finns tendenser i samhället i dag som jobbar aktivt mot rätten till abort, säger Mia Ahlberg på Barnmorskeförbundet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, ser det här som ett tecken på en ny utveckling i samhället, förklarar hon för Ekot.

– Jag ser på det som ett symtom på var vi har hamnat i dag i Sverige vad gäller rätten till abort. Det kan vara ett tecken på en utveckling som vi inte varit med om förut. Det finns tendenser i samhället i dag som jobbar aktivt mot rätten till abort och att man här faktiskt gör något väldigt konkret för att motverka den utvecklingen, säger hon till radiokanalen.