Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Punkbandet stoppas av Facebook – efter bilden

Dagens toppnyheter – inrikes
Ragata började som ett liveband men är på gång med sitt första album nu. Foto: Berno Paulsson
Facebook skriver att sajtens ”standard” är att ta bort sexuella bilder.Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook sätter käppar i hjulet för det skånska punkbandet Ragata.

Anledningen? 

Internetjätten tycker bandets albumomslag är för sexuellt. 

– Vi skrattade först och trodde inte riktigt på det. Men sedan tog de bort varje bild på vårt omslag, säger sångaren Anna.

Från början grundades Ragata som ett liveband – och det har blivit spelningar såväl i Sverige som i Tyskland. 

Men den 21 februari är det dags för punkbandet att släppa sitt allra första album, med åtta helt nya låtar. 

Någon marknadsföring blir däremot inte gjord på Facebook. Internetjätten tycker nämligen att albumomslaget gör sexuella avspeglingar som bryter mot sajtens regler.

Och därför får det helt sonika inte laddas upp några bilder på omslaget.

 – Vi tänkte först att något måste vara fel och sedan fortsatte vi göra reklam för skivan. Men sedan fick vi veta att om vi lägger upp bilden en gång till kommer vår sida stängas ner, säger sångaren Anna, som inte vill ha med sitt efternamn. 

– Vi har samlat på oss rejält med följare på Facebook och det är så vi kommunicerar. Så om vår sida läggs ner blir det en katastrof för oss. Vi behöver nå ut till folk när vi har spelningar och när vi ska släppa saker.

DEN STOPPADE BILDEN – albumomslaget till Ragatas kommande album Rebell anses för sexuellt för att få laddas upp på Facebook. Foto: Jenny Grönvall

”Blir inte fakta” 

På sin Facebook-sida har bandet delat med sig av skärmdumpar som visar hur Facebook motiverar sitt beslut att inte tillåta deras albumomslag. 

”Vi uppmuntrar till uttrycksfrihet men tillåter inte det mesta innehåll som inkluderar sexuell aktivitet,” skriver den amerikanska internetjätten.  

– Men jag förstår inte alls vad som ska väcka anstöt med bilden. Det finns ju hur mycket bilder som helst på Facebook på män som tar sig på skrevet när de dansar, säger Anna, som inte fått någon chans att överprova Facebooks beslut: 

– Det här blir inte fakta utan en åsiktsfråga kring vad som är en sexuell aktivitet och hur vi ska titta på sexualitet och kvinnlig sexualitet. Det här väcker många frågor. 

Jag själv letade runt lite efter någon på Facebook att kontakta för att ge dem en chans att få berätta om sin policy för bilder men utan att hitta någon. Är det snarlikt för er, svårt att hitta någon att kontakta? 

– Nej men så är det. Vi har inte fått några kontaktuppgifter eller någon möjlighet att kontakta någon. 

”Vi skrattade först och trodde inte på det”, säger Anna om att ha fått sitt skivomslag stoppat av Facebook. Foto: Sofie Karlberg

Albumsläpp den 21 februari

I sina riktlinjer skriver Facebook att sajten begränsar bilder av nakenhet och ”sexuella aktiviteter” eftersom det finns användare som ”kan vara känsliga mot den typen av innehåll”. Vidare skriver Facebook att sajtens ”standard är att ta bort sexuella bilder.”

Men trots kalla handen – Ragata hoppas ändå på mycket folk och härlig stämning när det blir releasefest för nya albumet den 21 februari. 

– Vi har släppt en singel med en video nu och kommer förhoppningsvis släppa en till innan albumet kommer den 21 februari, säger Anna, som hoppas på många nya spelningar under 2020: 

– Den sista tiden har vi spelat runtom Sverige och även i Tyskland. Vi gör bara musik på svenska men det går visst ändå hem i Tyskland.