Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnliga polisen dömd för försök till bedrägeri

Poliskvinnan försökte lura försäkringsbolaget på resepengarna, har tingsrätten bedömt.
Foto: ILLUSTRATION/HELEN RASMUSSEN
Familjen hade bokat en resa till Thailand som avbokades på själva avresedagen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Kvinnan påstod att hennes man och barn hade blivit akut sjuka på väg till flygplatsen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

En kvinnlig polis från Skåne som åtalats för att hon försökt lura sitt försäkringsbolag på 13 000 kronor för en charterresa fälls i Kristianstads tingsrätt.

Eftersom hon sannolikt blir av med sitt jobb om domen vinner laga kraft slipper hon böter och får bara villkorlig dom.

Poliskvinnan fälls för att hon tecknat avbeställningsskydd på försäkringen när en resa redan var avbokad – och sedan försökt få ut över 13 000 kronor av försäkringsbolaget.

Kvinnan och hennes familj skulle åka till Thailand på kvällen den 17 januari. Resan hade kostat 13 745 kronor. Vid niotiden på morgonen avresedagen avbokade de resan.

Klockan 12.24 samma dag ringde kvinnan till bolaget där familjen hade sin hemförsäkring och tecknade en tilläggsförsäkring med utökat avbeställningsskydd vid akut sjukdom.

Begärde ersättning för resan

Dagen därpå, den 18 januari, fyllde hon i en skadeanmälan och begärde ersättning för hela resans pris.

Hon påstod att hennes man och barn hade blivit akut sjuka på väg till flygplatsen inför avresan. Men försäkringsbolaget beslutade att undersöka omständigheterna närmare.

När det visade sig att familjens resa hade avbokats flera timmar innan avbeställningsskyddet tecknades gjorde bolaget en polisanmälan.

Döms för försök till bedrägeri

Den kvinnliga polisen åtalades i början av december och dömdes på onsdagen i Kristianstads tingsrätt till villkorlig dom för försök till bedrägeri.

Rätten skriver att det ”får anses styrkt att (kvinnan) förfarit på det sätt åklagaren påstått med avsikt att lura försäkringsbolaget att utge ersättning för den avbokade resan trots att hon rätteligen inte var berättigad till sådan ersättning.”

Polisens personalansvarsnämnd, PAN, har meddelat att kvinnan inte skulle kunna jobba vidare som polis om hon fälls för brottet.

”Skiljs från sin anställning”

”Det mesta talar för att (kvinnan) kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”, hette det i ansvarsnämndens beslut.

Domen från Kristianstads tingsrätt har ännu inte vunnit laga kraft. Om den överklagas till hovrätten har polisen kvar sitt arbete så länge den rättsliga hanteringen inte är avslutad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!