Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnliga artister frontar Oskarshamnsfesten

Hanna Järver blev nominerad till P3 Guld 2019 i kategorin årets pop. I år uppträder hon på Oskarhamnsfesten. Foto: /IBL / /IBL
Amanda Mair kommer uppträda på Oskarshamnsfesten. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Förra året hade tvådagarsfestivalen Oskarshamnsfesten urpremiär.
Evenemanget var lyckat och nu blir det en repris på konceptet: bara kvinnliga artister på stora scenen.

Idag släpptes line-upen till årets Oskarshamnsfest, som äger rum den 16-17 augusti. Bland akterna finns danska Velvet Volume, Hanna Järver, Pale Honey, The Vanjas och Amanda Mair. Det skriver Barometern. 

Att fronta med enbart kvinnliga artister är en uppåtgående trend. Även reggaefestivalen Öland Roots försöker i år bidra till ökad jämställdhet genom att fronta med kvinnliga artister. 

Sommaren 2018 gick även Statement Festival av stapeln i Göteborg som komikern Emma Knyckare stod bakom. Festivalen hade bara kvinnliga akter och förbjöd dessutom personer som definierar sig som män att besöka festivalen. Evenemanget väckte stor debatt och fälldes senare av diskrimineringsombudsmannen, DO.

Många bra akter

Magnus Strandman, som tidigare är känd från Irisfestivalen fick uppdraget som artistbokare åt Oskarshamnsfesten i mars och då var redan The Vanjas bokade. Uppdraget han fick var att boka endast kvinnliga akter. 

– Det var en kul utmaning att bara boka kvinnliga artister. Jag måste säga att jag är rätt nöjd med programmet. Det är många bra akter, säger Strandman.

Han har försökt få till en bra mix mellan americana, rock och pop och räknar med ännu ett artistsläpp till stora scenen framöver.

Förra året hölls alla konserter på en scen i stadsparken. I år blir det i stället en stor och en mindre scen på Lilla torget.

På lilla scenen får även manliga artister ta plats. Här kommer besökare kunna se lokala artister som Carl Jörneklint & Vemodet samt Murphys Law-Victor Gärdsfälts nya band Among kings and queens.