Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnlig polis åtalas för försök att lura resebyrå

Poliskvinnan och hennes familj skulle ha åkt till Thailand men avbokade på avresedagens morgon. Foto: SHUTTERSTOCK
Polisens personalansvarsnämnd ska yttra sig om vilka konsekvenser ärendet kan medföra för kvinnan. Foto: PEO MÖLLER

En kvinnlig polis från Skåne åtalas för försök till bedrägeri.

Hon tecknade avbeställningsskydd på försäkringen när en resa redan var avbokad – och försökte sedan få ut över 13 000 kronor av försäkringsbolaget.

Kvinnan nekar till brott. Döms hon kan det påverka hennes anställning.

I början av året var kvinnan och hennes familj bokade på en resa till Thailand med avresa på kvällen den 17 januari. Resan hade kostat 13 745 kronor.

Vid niotiden på morgonen avresedagen avbokade de resan.

Klockan 12.24 samma dag ringde den kvinnliga polisen till bolaget där familjen hade sin hemförsäkring och tecknade en tilläggsförsäkring med utökat avbeställningsskydd vid akut sjukdom.

Dagen därpå, den 18 januari, fyllde hon i en skadeanmälan på nätet och begärde ut hela beloppet resan hade kostat i ersättning.

Sa att de blivit akut sjuka

Som orsak till avbokningen angav hon då att hennes man och barn hade blivit akut sjuka på väg till flygplatsen inför avresan.

Försäkringsbolaget anade oråd och undersökte omständigheterna närmare.

När det visade sig att familjens resa hade avbokats flera timmar innan avbeställningsskyddet tecknades gjorde bolaget en polisanmälan.

Den lämnades över till polisens avdelning för särskilda utredningar – det som ibland kallas för internutredningar – och har nu lett fram till åtal mot den kvinnliga polisen.

Nekar till bedrägeriförsök

Hon har förhörts flera gånger och har tidigt förklarat att hon absolut inte försökt få ut någon ersättning för den avbokade resan.

Kvinnan säger i förhör att det är "självklart för alla i Sverige att man inte kan använda den försäkringen då".

Hon förklarar att hennes avsikt bara var att "se om vi hade möjlighet i vår hemförsäkring alternativt barnförsäkring att få ut nån ersättning".

Kvinnans man var också misstänkt för bedrägeriförsök, eller medhjälp till det. Brottet skulle ha varit att han skaffade ett läkarintyg i efterhand när resan redan var avbokad.

Jobbet kan vara i fara

Mannen har dock inte åtalats.

Chefsåklagare Kajsa Sundgren vid Särskilda åklagarkammaren har också meddelat att det finns skäl att hämta ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd.

När en polis begår ett brott eller ett fel som kan leda till en varning eller löneavdrag är det personalansvarsnämnden som prövar ärendet.

Nämnden tar beslut om avsked och uppsägningar i de fall sådant kan bli aktuellt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!