Kvinnan uppger att hon blivit slagen och dumpad i en snödriva av färdtjänstchauffören – nu utreds händelsen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Kvinnan uppger att hon blivit slagen och dumpad i en snödriva av färdtjänstchauffören – nu utreds händelsen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Kvinnans skräckresa med färdtjänstbilen

Publicerad

Färdtjänstresan till vårdcentralen skulle lätta på smärtorna i ryggen.

Men det slutade med en anmälan om misshandel och i en säng på ortopeden.

– Jag kan inte röra mig längre, säger den 62-åriga kvinnan.

Den 62-åriga kvinnan i Malmö har anmält färdtjänstchauffören för misshandel och polisen har bedömt uppgifterna så trovärdiga att en förundersökning om misshandel nu inletts i ärendet.

Den aktuella händelsen ska ha skett i torsdags då kvinnan, som är sjukpensionär, hade en bokad tid på sin vårdcentral för att få hjälp med sin onda rygg.

Kvinnan berättar att hon beställde en resa från dörr till dörr eftersom hon även i vanliga fall har svårt att gå utan sin rullator.

– Men chauffören struntade i beställningen och valde att sitta kvar i bilen. Jag fick på egen hand ta mig till bilen, säger hon.

I en snödriva

Framme vid vårdcentralen uppstod nya problem.

– Han stannade precis utanför en snödriva och tyckte jag skulle gå av där. När jag bad honom köra fram ett par meter så jag kunde komma ur bilen svarade chauffören nej och stängde i stället av motorn, säger kvinnan.

I färdtjänsttaxin uppstod en än mer frostig relation mellan chauffören och resenären.

– Jag sa att nu har vi ett problem. Sedan satt vi båda två i bilen utan att säga ett ljud till varandra i flera minuter.

Enligt kvinnans berättelse startade därefter chauffören bilen och rullade i väg från vårdcentralens parkering, fortfarande med resenären vid sin sida.

Och det skulle bli ännu värre.

Började slå

Kvinnan krävde på nytt att få stiga ur bilen för att kunna passa sin tid på vårdcentralen. Hon aviserade också att hon tänkte anmäla chauffören för sitt uppträdande.

Sedan lyckades hon själv ta sig ur bilen och tog några egna stapplande steg på den glashala parkeringen.

– Men då kom chauffören efter, han anklagade mig för att ha slängt igen dörren för hårt och började slå mot min högra axel, säger hon.

Den 62-åriga sjukpensionären berättar att hon blev rädd men ändå fortsatte gå mot vårdcentralen.

– Då anföll han igen och nu höll han fram båda sina händer mot mina axlar. Han slog 4-5 gånger och puttade mig till sist i bröstet så jag föll baklänges med hela kroppen.

Kvinnan säger att hon kände hur det small till i ryggen. Och hur snö och smutsigt isvatten dränkte hennes kläder och letade sig ända in i trosorna.

Skrek efter hjälp

– Först vräkte chauffören omkull mig i en snödriva. Sedan körde han bara från platsen. Själv låg jag kvar på marken och skrek efter hjälp berättar kvinnan.

En läkare och en läkarsekreterare lyckades senare rädda in kvinnan på vårdcentralen. Därifrån blev det transport till Malmö universitetssjukhus.

– Inget ska vara brutet. Men jag har ont i hela kroppen och hålls kvar för smärtlindring och rehabilitering. Just nu kan jag inte ens ta mig ur sängen, säger hon.

Den 62-åriga sjukpensionären har haft färdtjänst i 4-5 år, men aldrig tidigare behandlats på ett liknande sätt. Helst vill hon berätta med sitt namn och bild, men av rädsla för repressalier väljer hon till sist att endast framträda anonymt.

Ska utredas

Polisinspektör Peter Sjöholm uppger att polisen nu ska undersöka om det finns övervakningskameror i området som filmat den påstådda händelsen. Förhör ska också hållas med flera parter.

Även om ingen i nuläget är delgiven misstanke om brott ser Jeanette Andersson, sektionschef för serviceresor inom Malmö stad, allvarligt på anmälan.

– Det är vanligt med reklamationer, men vi har absolut nolltolerans mot våld. Vi gör vår egen utredning och begär under tiden att chauffören hålls borta från färdtjänstuppdrag.

På det utpekade taxibolaget tar ledningen mycket allvarligt på kvinnans anmälan.

– Vi ska själva höra chauffören och tar honom omedelbart ur trafik. Jag är angelägen att fakta kommer fram, så här grova uppgifter har jag aldrig varit med om tidigare, säger taxibolagets vd till Kvällsposten.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag