Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan som knuffades på tågspåret blev filmad

Larmet kom klockan 22.36 på kvällen den 2 december förra året. En person ringde till SOS Alarm och sa att en äldre kvinna hade knuffats framför ett tåg på Lunds centralstation. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trafikverket menar att perronger generellt är säkra.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Den norske mannen knuffade ner en äldre kvinna på ett tågspår på Lunds station – just när ett godståg passerade.

Nu ställs han inför rätta.

Polisen har säkrat en 15 minuter lång film som dokumenterar brottet, och som ska visas i domstolen.

Larmet kom klockan 22.36 på kvällen den 2 december förra året. En person ringde till SOS Alarm och sa att en äldre kvinna hade knuffats framför ett tåg på Lunds centralstation. 

– Av någon anledning vi inte känner till knuffade han ner henne på spåret och hon blev påkörd av godståget. Flera personer blev vittnen till händelsen och chockades, sa länsvakthavande befäl Magnus Lefèvre till Kvällsposten direkt efter händelsen.

Polis och räddningstjänst fick upp kvinnan från spåret och förde henne med ambulans till sjukhus. Den 73-åriga kvinnan fick allvarliga skador, framför allt på huvud, halsrygg och armar, men klarade sig mirakulöst. 

Under de första dagarna kunde polisen inte prata med henne, men i senare halvan av december kunde den skadade kvinnan medverka i polisförhör.

Familjen vill lägga händelsen bakom sig

Hennes målsägarbiträde Björn Benschiöld säger till Sydsvenskan att både kvinnan och hennes familj vill lägga händelsen bakom sig.

– Det de vill nu är att fokusera på framtiden och att hon ska bli så återställd som det nu är möjligt. Hon kan inte bli helt återställd men så pass att hon kan föra en tillvaro ungefär som innan händelsen, säger han.

En 33-årig norsk medborgare greps i anslutning till händelsen.

– Han har inte sagt någonting i förhör. Han har inte kunnat ange sin inställning till brottsmisstanken, han har varken förnekat eller erkänt, har åklagaren Henrik Steen tidigare sagt till TT.

Men på måndagen när mannen åtalades vid Lunds tingsrätt framgick det att 33-åringen nu erkänt brott.

33-åringen misstänkt för brott hemma i Norge

Mannen ska först ha knuffat omkull kvinnan ”så att hon föll till marken och därefter lyft och knuffat ner henne på ett järnvägsspår framför ett passerande godståg” – så beskrivs brottet i åklagarens stämningsansökan. 

33-åringen är även misstänkt för grova våldsbrott i Norge mot poliser och arrestvakter. Han har bland annat slagit och skallat poliserna samt försökt bita dem i foten. 

Trafikverket har inte uttalat sig om händelsen eftersom den utreds av polis, men menar generellt att passagerare kan känna sig trygga på perronger runtom i Sverige.

– Runt stationerna sätter vi upp väldigt mycket staket, det kan vi ju inte göra på perrongerna. Men det är här är ju en brottslig handling och det kan vi inte gardera oss emot, sa presskommunikatören Denny Josefsson till Kvällsposten efter händelsen. 

Ladda ner appen!