Mannen och kvinnan vid huset säger att det är yngre familjemedlemmar och deras vänner som vistas på markerna.Mannen och kvinnan vid huset säger att det är yngre familjemedlemmar och deras vänner som vistas på markerna.
Mannen och kvinnan vid huset säger att det är yngre familjemedlemmar och deras vänner som vistas på markerna.
Sturmvogel-fanan vajade på lägret. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSENSturmvogel-fanan vajade på lägret. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN
Sturmvogel-fanan vajade på lägret. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN

Kvinnan i huset: De är barnbarn och vänner

Publicerad

Expressen återvänder till Sturmvogels läger för att konfrontera markägarna om aktiviteterna.

Men personerna som bor där, nekar till att organisationen finns på deras mark.

– Det är barnbarn och vänner, säger kvinnan i huset.

När Expressens team parkerat bilarna nära det hus där det tyska lägret finns hörs en trumpetstöt från skogen, men inga barn syns till.

Vi går in på gårdsplanen för att presentera oss. Ett äldre par ligger och solar framför huset och en yngre man står i dörröppningen till en husvagn i andra änden av tomten.

Vi hälsar och förklarar vårt ärende. Att vi undrar över lägret och verksamheten på ägorna.

Den yngre mannen förklarar artigt att han inte har någon lust att vara med i tidningen och tillbakavisar uppgifterna om att det handlar om något Sturmvogel-läger.

– Det är om naturen. Det är för barnbarn med vänner.

"Det är min mamma"

När vi frågar om han är gruppens ledare nekar han och pekar på kvinnan.

– Nej, det är min mamma, säger han och gestikulerar mot kvinnan som, vad det verkar, bor i huset.

Vi frågar om vi kan få prata med lägerledaren, men får veta att detta är privat.

De vill inte heller uppge sina namn och hävdar att de inte har något med Sturmvogel att göra.

Fotografen Tomas LePrince berättar på tyska att vi sett barn i gemensamma uniformsliknande kläder i lägret.

Den yngre mannen kommenterar inte klädseln men konstaterar, lika hövligt som tidigare, att vi befinner oss på privat område.

Kvinnan tillägger:

– Barnen får inte blir störda.

Vi tackar för oss och går tillbaka samma väg vi kom.

Barnbarn och vänner

En stund senare ringer vi upp till stugan och får prata med kvinnan vi talat med tidigare.

Hon vidhåller vad hon och sonen sagt tidigare. Att det är barnbarn med vänner som bekantar sig med den svenska naturen på familjens ägor.

Jag berättar om vad vi sett tidigare under veckan. Om tälten och om flaggan med stormfågeln.

"Vi har inga sensationer"

Jag förklarar att vi har bild på en sådan flagga i lägret men kvinnan säger att hon i alla fall inte sett till någon sådan.

Vid en rak fråga om de har ett Sturmvogel-läger på sina marker blir svaret:

– Nej.

Jag ber återigen om kvinnans namn och förklarar att jag är reporter på tidningen Expressen och vill kunna berätta i vår rapportering vem jag talat med. Kvinnan svarar:

– Ni behöver sensationer och vi har inga sensationer. Och jag vill inte berätta mitt namn.

Flera av barnen på lägret i sina uniformslikande kläder.Foto: / KVP/EXPRESSEN

Polispersonal på plats

Även polisen i området har information om lägrets existens.

Eftersom polisen befarade att det skulle kunna leda till oroligheter om det blev känt så har polisen haft personal på plats tidigare i veckan. Den gången såg man dock inte till någon aktivitet.

– Men även om de är där så har vi inte fått några indikationer på någon brottslig verksamhet. Inga samtal eller någonting. Men vi vet om det och har koll, säger kriminalinspektör Peter Tagesson.

Ligger lågt

Enligt polisens uppgifter ska lägret dessutom vara slut under lördagen.

– Det är lördag till lördag.

Enligt uppgifter från tyska experter väljer organisationer som Sturmvogel att ligga lågt på hemmaplan eftersom de riskerar att bli förbjudna enligt det tyska författningsskyddet. Ett öde som till exempel drabbade organisationen Wiking Jugend 1994. Och Sturmvogel ska ha uppstått ur spillrorna av just Wiking Jugend.

Det är dock osannolikt att svenska Säkerhetspolisen skulle ägna tältlägret i Småland något större intresse.

"Brottsaktiva individer"

– När det gäller både vit makt och den autonoma miljön så är det brottsaktiva individer och nätverk som vi följer upp. De som ägnar sig åt verksamhet som hotar det demokratiska systemet på något sätt. Att hota personer eller ta till våld till exempel i en politisk åsikts namn, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Och den verksamheten jag beskrev?

– Jag kan inte lämna en bedömning av det du beskriver. Vi berättar inte heller vilka nätverk och vilka individer vi intresserar oss för och vad vi känner till.

– Vi följer individer och nätverk där man är brottsaktiv. Åsikter och ideologier är inte intressant för oss. Det som är intressant är om man i åsiktens namn vill ägna sig åt samhällsomstörtande verksamhet.

Enligt våra uppgifter så har Sturmvogel sökt sig till Sverige för att hålla låg profil hemma? Vad har Säpo för synpunkter på det?

– När det gäller all form av verksamhet som kan vara brottslig, som faller innanför vårt verksamhetsområde, så är det intressant oavsett om det härrör sig från Europa eller någon annanstans.

Om det bara handlar om ideologi?

– Exempelvis åsikter, ideologier och religion är inte intressant för oss, säger Sirpa Franzén.

– Vi följer misstänkt brottslig aktivitet.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag