Kvinnan i huset: De är barnbarn och vänner

Mannen och kvinnan vid huset säger att det är yngre familjemedlemmar och deras vänner som vistas på markerna.
Sturmvogel-fanan vajade på lägret.
Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN

Expressen återvänder till Sturmvogels läger för att konfrontera markägarna om aktiviteterna.

Men personerna som bor där, nekar till att organisationen finns på deras mark.

– Det är barnbarn och vänner, säger kvinnan i huset.

När Expressens team parkerat bilarna nära det hus där det tyska lägret finns hörs en trumpetstöt från skogen, men inga barn syns till.

Vi går in på gårdsplanen för att presentera oss. Ett äldre par ligger och solar framför huset och en yngre man står i dörröppningen till en husvagn i andra änden av tomten.

Vi hälsar och förklarar vårt ärende. Att vi undrar över lägret och verksamheten på ägorna.

Den yngre mannen förklarar artigt att han inte har någon lust att vara med i tidningen och tillbakavisar uppgifterna om att det handlar om något Sturmvogel-läger.

– Det är om naturen. Det är för barnbarn med vänner.

"Det är min mamma"

När vi frågar om han är gruppens ledare nekar han och pekar på kvinnan.

– Nej, det är min mamma, säger han och gestikulerar mot kvinnan som, vad det verkar, bor i huset.

Vi frågar om vi kan få prata med lägerledaren, men får veta att detta är privat.

De vill inte heller uppge sina namn och hävdar att de inte har något med Sturmvogel att göra.

Fotografen Tomas LePrince berättar på tyska att vi sett barn i gemensamma uniformsliknande kläder i lägret.

Den yngre mannen kommenterar inte klädseln men konstaterar, lika hövligt som tidigare, att vi befinner oss på privat område.

Kvinnan tillägger:

– Barnen får inte blir störda.

Vi tackar för oss och går tillbaka samma väg vi kom.

Barnbarn och vänner

En stund senare ringer vi upp till stugan och får prata med kvinnan vi talat med tidigare.

Hon vidhåller vad hon och sonen sagt tidigare. Att det är barnbarn med vänner som bekantar sig med den svenska naturen på familjens ägor.

Jag berättar om vad vi sett tidigare under veckan. Om tälten och om flaggan med stormfågeln.

"Vi har inga sensationer"

Jag förklarar att vi har bild på en sådan flagga i lägret men kvinnan säger att hon i alla fall inte sett till någon sådan.

Vid en rak fråga om de har ett Sturmvogel-läger på sina marker blir svaret:

– Nej.

Jag ber återigen om kvinnans namn och förklarar att jag är reporter på tidningen Expressen och vill kunna berätta i vår rapportering vem jag talat med. Kvinnan svarar:

– Ni behöver sensationer och vi har inga sensationer. Och jag vill inte berätta mitt namn.

Flera av barnen på lägret i sina uniformslikande kläder.
Foto: / KVP/EXPRESSEN

Polispersonal på plats

Även polisen i området har information om lägrets existens.

Eftersom polisen befarade att det skulle kunna leda till oroligheter om det blev känt så har polisen haft personal på plats tidigare i veckan. Den gången såg man dock inte till någon aktivitet.

– Men även om de är där så har vi inte fått några indikationer på någon brottslig verksamhet. Inga samtal eller någonting. Men vi vet om det och har koll, säger kriminalinspektör Peter Tagesson.

Ligger lågt

Enligt polisens uppgifter ska lägret dessutom vara slut under lördagen.

– Det är lördag till lördag.

Enligt uppgifter från tyska experter väljer organisationer som Sturmvogel att ligga lågt på hemmaplan eftersom de riskerar att bli förbjudna enligt det tyska författningsskyddet. Ett öde som till exempel drabbade organisationen Wiking Jugend 1994. Och Sturmvogel ska ha uppstått ur spillrorna av just Wiking Jugend.

Det är dock osannolikt att svenska Säkerhetspolisen skulle ägna tältlägret i Småland något större intresse.

"Brottsaktiva individer"

– När det gäller både vit makt och den autonoma miljön så är det brottsaktiva individer och nätverk som vi följer upp. De som ägnar sig åt verksamhet som hotar det demokratiska systemet på något sätt. Att hota personer eller ta till våld till exempel i en politisk åsikts namn, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Och den verksamheten jag beskrev?

– Jag kan inte lämna en bedömning av det du beskriver. Vi berättar inte heller vilka nätverk och vilka individer vi intresserar oss för och vad vi känner till.

– Vi följer individer och nätverk där man är brottsaktiv. Åsikter och ideologier är inte intressant för oss. Det som är intressant är om man i åsiktens namn vill ägna sig åt samhällsomstörtande verksamhet.

Enligt våra uppgifter så har Sturmvogel sökt sig till Sverige för att hålla låg profil hemma? Vad har Säpo för synpunkter på det?

– När det gäller all form av verksamhet som kan vara brottslig, som faller innanför vårt verksamhetsområde, så är det intressant oavsett om det härrör sig från Europa eller någon annanstans.

Om det bara handlar om ideologi?

– Exempelvis åsikter, ideologier och religion är inte intressant för oss, säger Sirpa Franzén.

– Vi följer misstänkt brottslig aktivitet.

Samröre mellan svenska och tyska nazister på 30-talet

Sturmvogels sommarläger för barn i södra Sverige är inte första gången som tyska nazister har aktiviteter i Sverige. Historiken och forskaren Helene Lööw berättar om en tradition av samröre mellan svenska och tyska nazister.

– De har rest hit sedan 30-talet. Det följer en gammal tradition. På 30-talet deltog stundtals tyska nazister i Sverige i så kallade sommarkampanjer som huvudsakligen leddes av svenska SA-förband. De reste runt i landet med bilar, lastbilar och motorcyklar. När de var på Västkusten åkte de båt. De höll tal i Sverige, delade ut flygblad och höll möten på olika orter, säger forskaren och historiken Helene Lööw.

– Givetvis anordnades även läger med sånger och eldar. De anordnade vandringar i skog och mark, men även marscher, fortsätter Lööw.

Nordiska rikspartiet anordnade sommarläger på 60- och 70-talet med inbjudna nazister från utlandet.

På 2000-talet har det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti anordnat sommarläger. 2011 väckte ett sådant tillfälle uppmärksamhet då partiet i sin marknadsföring försökte locka personer under 15 med fri entré. Även vid Svenskarnas partis tillställningar var utländska gäster inbjudna. Det tyska NPD har vid flera tillfällen varit i Sverige på nazistiska möten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!