Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan förföljde och hotade sin gymtränare

Den 36-åriga kvinnan är instruktör på ett gym i Malmö och har haft 39-åringen som sin kund. Arkivbild.Foto: Colourbox

En kvinna som bombarderat sin personliga tränare från ett gym med oönskade besök, sms och andra meddelanden döms för olaga förföljelse.

Den skräckslagna tränaren fick bland annat skaffa både personlarm och hemlarm.

Händelserna som hon nu döms för ägde rum sommaren 2018. Den nu 39-åriga kvinnan hade gått på ett gym i Malmö där hon haft en 36-årig kvinna som personlig tränare.

Det var förstås oundvikligt med en viss grad av kroppskontakt i den offentliga miljön på gymmet. Instruktören hade samma yrkesmässiga kontakt med alla kunder.

Men 39-åringen övertolkade instruktörens insatser och läste dem som ett genuint, romantiskt intresse för henne som person.

Malmö tingsrätt håller den 39-åriga kvinnan ansvarig för sina handlingar – trots hennes psykiska sjukdom.Foto: FRITZ SCHIBLI
Många av meddelandena som kvinnan hade skickat var rejält obehagliga.Foto: POLISEN / Förundersökningen
Kvinnan åtalades för sammanlagt 23 brott. Hon dömdes för 15 av dem.Foto: POLISEN / Förundersökningen

Presenter, brev och sms

Enligt instruktören kunde inget vara längre från verkligheten. Hon har redan en fru och ett litet barn. Men 39-åringen lät sig inte avskräckas.

Hon gjorde återkommande besök på gymmet – där hon var portad sedan länge – och hade med sig presenter. Hon skrev brev, sms och meddelanden i massor.

Även instruktörens fru blev utsatt för oönskad uppmärksamhet från 39-åringen. Hon fick ta emot både hot och ofredanden.

Vid ett tillfälle hittade instruktörens grannar 39-åringen när hon försökte gömma sig på innegården utanför familjens lägenhet.

Vågade inte sova hemma

– Vi kan inte sova hemma längre och får åka i väg för att vi inte vågar vara hemma då vi är rädda för henne, berättade offren i polisförhör.

– Det här tar så otroligt mycket energi.

Sommaren 2018 fick 39-åringen kontaktförbud mot gyminstruktören – men det bröt hon emot, och satt anhållen över en natt.

Hon åtalades i början av december förra året. I rätten hävdade 39-åringen att hon hade mått så psykiskt dåligt att hon inte varit medveten om vad hon gjort.

I flera år har gyminstruktören plågats av uppmärksamheten.Foto: POLISEN / Förundersökningen
Gyminstruktören och hennes familj har tidvis inte vågat vara kvar hemma.Foto: POLISEN / Förundersökningen
Den åtalade kvinnan hänvisar till att hon varit psykiskt sjuk.Foto: POLISEN / Förundersökningen

Ansvarig för sina handlingar

Men Malmö tingsrätt anser att hon är ansvarig för sina handlingar. Och att det hon har utsatt sina offer för har varit allvarligt.

”(Hennes) agerande har i flera avseenden präglats av rationalitet”, skriver rätten i domen.

”Det finns också en tydlig och rationell eskalering i (hennes) agerande, beskedliga kontakter har med tiden övergått i hot. Det är i målet styrkt att (offren) har tagit mycket illa vid sig och känt stor rädsla”.

Kvinnan döms för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande till skyddstillsyn i kombination med läkarvård. Hennes offer får drygt 50 000 kronor i skadestånd.

TV: Här är några av dagens största nyheter

Dagens toppnyheter – inrikes.