Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnan fick spiral i buken – blev gravid

När kvinnan skulle sätta in en spiral stack barnmorskan hål på livmodern.

Spiralen hamnade i kvinnans buk - och sedan blev hon gravid.

– Jag blev både chockad och ledsen, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Tre månader efter att den 29-åriga kvinnan fött sitt första barn gick hon till barnmorskan. Hon kände sig inte redo för fler barn just då och valde spiral som preventivmedel.

– Jag valde en hormonspiral som skulle hålla i tre år, säger hon om spiralen som sattes in i april förra året.

Kvinnan berättar att hon fick förklarat att hon kunde drabbas av kraftiga smärtor och stora blödningar det första dygnet, sedan skulle det bli som vanligt igen.

– Just så var det för mig. De kraftiga smärtorna försvann efter ett dygn.

"Kraftiga hugg"

Men lite senare drabbades hon av smärtor igen, hon beskriver det som kraftiga hugg som kom och gick. Men eftersom hon inte hade några konstiga blödningar sökte hon inte för det.

Några månader senare fick kvinnan symtom som kändes bekanta: trötthet och illamående. En senare gynekologisk undersökning bekräftade det snabbtest hon själv gjort: hon var gravid.

En förklaring hon fick var att spiralen kunde ha kommit ut antingen i samband med rikliga blödningar eller att hon själv dragit ut den med tampong.

– Men det trodde jag knappt, den är inte så liten att den hade kunnat komma ut utan att jag hade märkt den.

Valde abort

Varken hon eller hennes sambo kände sig redo för ett barn till och de bestämde sig för abort, då var hon i åttonde graviditetsveckan.

– Vi var inte mogna för ett barn till så tätt efter vårt första barn.

Efter aborten röntgades kvinnan och då hittades spiralen, men inte i livmodern utan i buken.

Sannolikt perforerades livmoderväggen i samband med att spiralen fördes in. Den 29-åriga kvinnan sövdes ner och spiralen togs bort.

Nu har hon två ärr: ett på magen, ett över blygdbenet.

– De kommer alltid att påminna mig om det här. Det har varit väldigt jobbigt och jag har tänkt mycket på händelserna, säger hon.

"Spiral ska vara säkert"

Verksamhetschefen på den aktuella barnmorskemottagningen säger till HD att kvinnan skulle ha varit mer uppmärksam på blödningarna och smärtorna.

– Det är viktigt att patienten tar till sig den information som ges om hur blödningsmönstret förändras efter att en spiral satts in, säger verksamhetschefen.

Kvinnan har anmält händelsen till Inspektionen för vård och granskning (IVO) för att få till en granskning.

– Samtidigt vill jag berätta om det här för att belysa riskerna. Spiral ska ju vara ett säkert preventivmedel, hade jag vetat det skulle kunna gå så här hade jag valt ett annat preventivmedel, säger kvinnan.