Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnan fick livstid – mannen döms till 6 år

Amani Madi, 31, är hustru till Yaras morbror. På tisdagen dömdes hon till livstids fängelse för mordet på åttaåriga Yara.
Yaras morbror dömdes på tisdagen till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.
Yara blev åtta år gammal. På tisdagen dömdes hennes morbrors fru till livstid mordet och morbrodern till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Åttaåriga Yara hittades död i en lägenhet i Karlskrona på valborgsmässoafton förra året, hemma hos sin morbror och hans hustru Amani Madi, 31.

På tisdagen dömdes paret av Blekinge tingsrätt.

Amani Madi dömdes till livstids fängelse för mord och morbrodern till fängelse i sex år för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Tingsrätten har kommit fram till att kvinnan med uppsåt dödat Yara med en brödkavel som tillhygge, säger Laila Kirppu, rättens ordförande vid en presskonferens efter att domen förkunnats.

Bilder från Yara sista dag i livet visar en åttaårig flicka som plockar skräp tillsammans med skolkamrater. Bara timmar senare hittades hon livlös och svårt skadad i den lägenhet där hon bodde med sin morbror och hans fru Amani Madi. Yara hade skickats till släktingarna i Sverige bara femton månader tidigare, för att skyddas mot kriget i Gaza.

Men hos paret utsattes hon för grov misshandel.

Skadorna på hennes kropp när hon hittades var omfattande.

– Hon var så sönderslagen att det är helt sjukt, har Mats Dalén, kriminalkommissarie och utredningsledare vid polisen i Blekinge tidigare sagt till Kvällsposten.

I domen beskrivs hur Yara misshandlats såväl med som utan tillhygge på huvudet, benen, fötterna, armarna, händerna och bålen.

Har inte skyddat Yara

Genom de polisförhör som hållits med paret har Amani Madi hävdat att Yara måste ha skadats i skolan, medan mannen har sagt att det är hans fru som slagit kvinnan.

På en brödkavel i lägenheten fanns Amani Madi från kvinnan och blod från Yara.

Blekinge tingsrätt har sedan tidigare meddelat att det finns "övertygande bevisning" för att Amani Madi slagit flickan och att morbrodern inte skyddat Yara tillräckligt.

På tisdagen dömdes paret av Blekinge tingsrätt som dömde Amani Madi till livstids fängelse för mord och morbrodern till fängelse i sex år för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Hon har visat sig likgiltig för konsekvenserna, och tingsrätten anser att kvinnan ska dömas till mord, säger Laila Kirppu.

Inte funnit några skäl

"Brottet mot Yara har präglats av stor grymhet och en grav hänsynslöshet som är obegriplig", skriver Tingsrätten i domen och menar att gärningen måste ha medfört ett mycket svårt lidande för Yara.

"Det är svårt att föreställa sig övergrepp i form av våld mot ett barn som är värre än det Amani Madi har utsatt Yara för. Den fråga som tingsrätten ställer sig i sammanhanget är varför Amani Madi har utsatt ett så litet barn för ett så besinningslöst våld", skriver de i domen.

Något skäl till det våldsamma agerandet har de inte kunnat finna.

De skriver vidare att det inte finns några förmildrande omständigheter för Amani Madis del. Tvärtom är omständigheterna "synnerligen försvårande" – därmed är inget annat straff än livstids fängelse aktuellt.

"Oförståeligt och skrämmande"

När det gäller morbrodern är den "i någon mån" förmildrande omständighet som tingsrätten kan se att han kan ha varit rädd för Amani Madi och därför inte vågat ingripa.

De skriver också att han kan ha avskärmat sig och blundat för Amani Madis misshandel av Yara, men poängterar att det inte är ett ursäktligt beteende.

"(Morbroderns) förhållningssätt och brist på ansvar, omsorg om Yara och agerande är oförståeligt och särskilt skrämmande, med tanke på att Yara var hans systerdotter och att han hade anförtrotts vårdnaden om henne av sin syster och svåger", skriver tingsrätten i domen.

– Vi bedömde att mannen kunde fällas på åklagarens yrkan på garantansvar. Det stod klart att mannen hade en garantställning för Yara, säger Laila Kirppu, rättens ordförande.

Hon säger att han varit medveten om den misshandel som kvinnan utsatt Yara för.

– Vi fann att han var närvarande när misshandeln inträffade men ingrep inte och tog inte flickan till sjukhus. Ser man till mannens egna uppgifter om vad Yara utsatts för av kvinnan var han väldigt lite medveten om vad som försiggick i lägenheten den kvällen, säger Laila Kirppu och fortsätter:

– Tingsrätten konstaterar i stället att han har varit medveten om den misshandeln som kvinnan utsatt Yara för och att den var allvarlig.

"Tingsrätten tolkat fel"

Mannens advokat Christer Holmqvist säger att han menar att tingsrätten bedömt rätt i att han har ett garantansvar i misshandeln.

– Däremot delar jag inte vissa slutsatser man gör i domen, när man kommer fram till att det ska vara synnerligen grov misshandel, säger han.

Holmqvist pekar bland annat på att tingsrätten värderar 31-åringens uppgifter med försiktighet, med hänsyn till att han kan ha valt att skydda sig själv eller någon annan.

– Men samtidigt kan han lämna en berättelse minut för minut om vad som har inträffat och allt stämmer med det han berättat, säger Holmqvist.

Han anser också att mannen inte hade kunnat förhindra mordet genom att kontakta sjukvården.

– Min uppfattning är att flickan avlidit direkt i samband med våld från kvinnan. Oavsett om han ringt eller inte så hade detta inte hjälpt, säger Holmqvist.

De menar att mannen inte kände till vad som höll på att ske och därför inte kunde ingripa.

Slutsatsen av de här tio minuterna drar man från vad rättsläkaren har sagt och jag tycker att tingsrätten har tolkat rättsläkarens uppgifter fel. Hon säger inte att misshandeln pågått i tio minuter.

Ville skaffa bevis för sin oskuld

Tingsrätten värderade den film som mannen spelade in på sin hustru efter misshandeln högt i bevisningen.

– Hans förklaring är att han ska få något bevis på att han inte varit delaktig i detta. Det är därför han pratar samtidigt och frågar kvinnan varför hon har gjort på detta viset, säger Christer Holmqvist.

Christer Holmqvist säger att det är för tidigt att fatta beslut om överklagande.

Tingsrätten skriver i domen att hans brottslighet har ett mycket högt straffvärde och att något annat straff än fängelse inte är aktuellt. Men att han låtit bli att agera kan inte anses ha samma straffvärde som brottslighet genom aktivt handlande, och därför har straffet satts till sex års fängelse.

Amani Madi och hennes make ska också betala 75 000 kronor var i skadestånd till Yaras föräldrar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!