Kvinnans målsägandebiträde, advokat Jens Högström. Foto: Olle SporrongKvinnans målsägandebiträde, advokat Jens Högström. Foto: Olle Sporrong
Kvinnans målsägandebiträde, advokat Jens Högström. Foto: Olle Sporrong
För första gången sedan i september förra året skulle kvinnan möta mannen som misstänks ha kidnappat henne. Foto: Olle SporrongFör första gången sedan i september förra året skulle kvinnan möta mannen som misstänks ha kidnappat henne. Foto: Olle Sporrong
För första gången sedan i september förra året skulle kvinnan möta mannen som misstänks ha kidnappat henne. Foto: Olle Sporrong
Bild inifrån misstänkta sexbunkern. Foto: PolisenBild inifrån misstänkta sexbunkern. Foto: Polisen
Bild inifrån misstänkta sexbunkern. Foto: Polisen

Kvinnan bröt ihop – "hon grät hela tiden"

Publicerad

Hon gömde ansiktet bakom en sjal.

Nu berättar kvinnans målsägandebiträde, advokat Jens Högström, det som bara några få upptäckte inne i salen: Kvinnans sammanbrott.

– Det slog till direkt när hon kom in i salen. Hon satt nästan och skadade.

För första gången sedan i september förra året skulle kvinnan möta mannen som misstänks ha kidnappat, fört bort – och våldtagit henne i en specialinredd cement- och stålbunker i Skåne.

När hon kom in i salen hade hon lindat in sitt ansikte och huvud i en spräcklig sjal.

Målsägandebiträdet Jens Högström berättar att kvinnan nästan direkt fick ett sammanbrott – något som bara några få upptäckte, då hon dolde sitt ansikte bakom sjalen.

"I dag var det jättejobbigt"

I en paus, berättar han:

– Innan pausen i dag var det jättejobbigt. Hon grät hela tiden. Hon sa till mig i pausen att hon fick panik. Nu, under andra delen av förhandlingen, har vi börjat gå igenom den skriftliga bevisningen och jag tror att hon har hunnit bli mer bekväm i situationen. Nu är det jobbigt av andra skäl. Nu får hon ta del utav alla bilder och på något sätt återuppleva de händelser hon har varit med om. Då är det jobbigt igen så klart, säger Jens Högström.

Grät hon direkt när hon kom in direkt när hon kom in i salen?

– Det slog till direkt när hon kom in i salen. Hon satt nästan och skadade.

Det var när hon mötte den här misstänkte mannen?

– Absolut.

Jens Högström hade förberett sin klient på att hon inte behövde möta mannens blick inne i salen.

– Jag hade sagt att "du behöver inte kolla på honom, du behöver inte möta hans blick."

På onsdag ska kvinnan själv berätta om sin skräckupplevelse. Hur hon lurades att äta chokladdoppade jordgubbar, som var injicerade med ett narkotikaklassat läkemedel. Hur hon vaknade upp och hade nålar instuckna i armarna.

Fjättrades i bojor

Hon hölls inlåst i den cement- och stålförstärka bunkern i närmare en vecka. Varje gång hon skulle duscha eller gå ut i rastburen fjättrades hennes händer i bojor. Läkaren tvingade henne också att lämna blodprov för att få en försäkran om att hon inte bar på några allvarliga sjukdomar som hepatit och HIV.

Kvinnan mår dåligt av det hon var varit med om, säger Jens Högström. Hon kommer inte att närvara vid tisdagens syn av bunkern.

– Det har varit jobbigt. Hon har behandlats för posttraumatisk stress. Hon får återblickar från det som hänt. Hon drömmer mardrömmar och medicineras för att kunna sova. Så det har varit tufft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag