Kvinnan blev drogad och våldtagen under medvetslösheten, enligt åtalet. Sedan fördes hon till sexbunkern. Foto: Jens ChristianKvinnan blev drogad och våldtagen under medvetslösheten, enligt åtalet. Sedan fördes hon till sexbunkern. Foto: Jens Christian

Kvinnan blev drogad och våldtagen under medvetslösheten, enligt åtalet. Sedan fördes hon till sexbunkern.

 Foto: Jens Christian
Kvinnan fördes till sexbunkern. Foto: PolisenKvinnan fördes till sexbunkern. Foto: Polisen
Kvinnan fördes till sexbunkern. Foto: Polisen
Köket och toaletten var bara avskilda med en vägg. Foto: PolisenKöket och toaletten var bara avskilda med en vägg. Foto: Polisen

Köket och toaletten var bara avskilda med en vägg.

 Foto: Polisen

Kvinnan berättar om bunkerläkaren

Publicerad

Kvinnan har i dag börjat berätta om hur det romantiska mötet med den 38-årige misstänkte bunkerläkaren, förvandlades till skräck och fasa.

Hon blev drogad med förgiftade jordgubbar och våldtagen under medvetslösheten, enligt åtalet. Sedan fördes hon till sexbunkern.

Där vaknade hon till liv.

– Det är då hon har kanyler i armarna, säger hennes målsägandebiträde Jens Högström.

Rättegången mot den misstänkte bunkerläkaren fortsatte under onsdagen med kvinnans berättelse. Då förpassades den misstänkte till ett intilliggande medhörningsrum.

För kvinnan är situationen i rätten mycket ansträngande, säger Jens Högström, målsägandebiträde. Hon gråter ofta.

– Det är jättejobbigt. Hon bryter ihop stundtals, det är därför vi tar en paus så hon ska få återhämta sig. Hon bryter ut i tårar, får svårt att prata. Det är så klart, när hon ska beskriva känslan hon upplever när hon vaknar upp och upptäcker att hon är inlåst.

I den stunden ska läkaren ha hotat henne: "Jag har kidnappat dig. Jag ska ha dig här i minst ett par år."

– Alla sådana saker skapar starka känslor hos henne. Då brister det för henne, säger Jens Högström.

Kommer hon att klara av hela den här dagen känslomässigt?

– Det är vårt jobb att försöka göra så att hon klarar av det. Det är viktigt för henne, för rätten och till viss del även för den tilltalade att så mycket omständigheter kommer fram, säger Jens Högström.

Hur kan du stötta henne?

– Det är både mitt och åklagarens jobb. Jag tycker ändå – trots att hon är väldigt ledsen – att hon är duktig och kan lämna en detaljerad redogörelse.

"Mer målande beskrivning"

Strax före klockan halv tolv, efter en timmes förhör, fick rätten ta paus eftersom kvinnan behövde få andrum.

Jens Högström tycker att hans klients berättelse känns mycket trovärdig.

– I allra högsta grad. Det finns ingen som helst anledning att betvivla någonting av det hon säger.

Finns det några nya uppgifter som hon berättat om i dag?

– Hon ger uttryck för reflexioner, och alla dessa kanske inte finns med i polisförhör och förundersökning. Det är rätt naturligt. Det här ger en mer målande beskrivning av det som hänt. Det är jättebra.

Läkaren fick kontakt med kvinnan, som är i 30-årsåldern, på nätet. Efter det bestämde de sig för att träffas. Mötet, i september förra året, blev början på kvinnans verkliga mardröm. Under onsdagens förhör har hon börjat berätta om dagen då läkaren kom hem till henne med parfym och blommor. Han bjöd på champagne, chokladdoppade jordgubbar och apelsinjuice. Det hon inte visste: jordgubbarna och juicen var preparerade med det narkotikaklassade sömnpreparatet flunitrazepam, som försatte henne i djup medvetslöshet. Efter det misstänks hon ha blivit våldtagen av mannen.

– Vi har börjat gå igenom det här, och det finns nog möjlighet till att återkomma till den händelsen, säger Jens Högström.

Hur upplevde hon den situationen?

– Hennes minnesbild är att hon äter av de här jordgubbarna, men att det relativt snabbt blir svart. Sen är det svart tills hon får en liten minnesbild i bilen, på vägen ner till Skåne.

Vad är det för minnesbild?

– Hon vaknar till liv kort, bara några sekunder, och sitter i en bil. Sen svartnar det igen.

Och nästa gång hon vaknar?

– Då är det i bunkern. Det är då hon har kanyler i armarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag