Precis innanför entrén till Koenigseggs fabrik i Ängelholm finns ett showroom. När vi trampar in byggs det om för fullt. Mitt i röran står Halldora von Koenigsegg. Hon tittar på en nyuppsatt lampa med biltillverkarens logga på och påpekar att sladden syns för mycket. Sen ser hon oss.
– Här är det fullt upp som vanligt, säger hon.
Halldora von Koenigsegg är operativ chef på biltillverkaren som under de senaste 20 åren slagit världen med häpnad. Med sina högpresterande hyperbilar har de flera gånger slagit hastighetsrekord som har fått etablerade, större biltillverkare att skamset backa några steg.
Under en förmiddag i Nevada noterades häromåret världens snabbaste toppfart för en bil som är tillåten att köra på vanliga gator. En vinröd Koenigsegg Agera RS kom upp i svindlande 447 kilometer i timmen.
Halldora von Koenigsegg är född i Växjö av isländska föräldrar. Hennes pappa arbetade med trägolv och man undrar hur tusan hon kom in i den här branschen.
– När jag började här var det inte på grund av kärlek till bilar utan av kärlek till min man, det kan jag vara tydlig med. Jag hade inget större bilintresse, säger hon när vi sätter oss ner i ett av fabrikens konferensrum.

”Har gemensamt byggt det här företaget”
Halldoras man heter Christian von Koenigsegg. Han är visionären bakom, och grundaren av, Koenigsegg. Det är ofta han som syns när det skrivs om biltillverkaren.
– Vi har gemensamt byggt det här företaget och drivit det framåt under 19 år, säger Halldora.
– Förr i tiden hade vi uppdelningen att Christian var mer inblandad i den tekniska utvecklingen av bilen och jag skötte det mer administrativa. Nu på senare år har jag tagit en mer aktiv roll i att överse produktionsarbetet. Jag är verksamhetsansvarig och Christian är vd.
Hur är det att ha sin man som chef?
– Det funkar jättebra. Precis när vi hade gift oss tänkte vi att vi testar. Och vi har inte ångrat det.
Finns det inga fallgropar?
– Det är inte alltid enkelt att både vara gifta och samtidigt jobba tillsammans men det har också varit en förutsättning för oss att klara av det här.
– Vi har möjligheten att se det här som vårt liv snarare än som ett jobb. Christian brukar skoja om det och säga att antingen har han inte jobbat en enda dag i sitt liv eller så jobbar han alltid. Det beror på hur man ser på det. I den här typen av verksamhet, när man jobbar globalt över hela världen, är det alltid någon som är vaken. Folk säger ”ni måste stänga av telefonen, ni måste koppla bort”, men det går inte.
Vi försöker att inte bara prata jobb hemma eller när vi gör något med våra barn
Men går det verkligen att alltid vara påkopplad?
– Ja, för oss funkar det. Vi är otroligt duktiga på att skaffa oss återhämtning ändå. Men det är klart, vi försöker att inte bara prata jobb hemma eller när vi gör något med våra barn. Sen har vi två hundar där hemma som vi ofta tar långa promenader med.
Tar ni aldrig semester?
– Jo det händer. Men telefonen ringer då också. Vi försöker kanske begränsa oss till att kolla mejlen på morgonen och på kvällen. Förra veckan var vi i Hongkong tillsammans med barnen som är sommarlediga. Då kunde vi turista med dem och jobba samtidigt. De är väldigt vana.
Barnen heter Samuel och Sebastian, de fyller 13 och 18 i år. Familjen bor vid den skånska kusten, fem minuter från fabriken.
– Det har också varit en förutsättning för att vara en förälder med den typen av yrke som jag har. När man bygger upp en verksamhet på det här sätter händer det alltid nånting som inte kan vänta till morgonen efter. Då är det skönt att kunna åka hem och hämta sina barn och lösa lite middag och sen kan man komma tillbaka. Det är ett jonglerande.

Guidar runt i fabriken
Vi reser oss och går ut i fabriken. Den är ombyggd och utbyggd i omgångar och det är en labyrint av trappor, broar och rum. Överallt är det vita golv och det andas mer laboratorium än bilfabrik.
Fabriken växer så det knakar, nu är det ungefär 280 personer som jobbar här och Koenigsegg söker ännu mer folk till alla möjliga yrkesroller. Halldora hälsar glatt på alla hon möter. Oftast med namn.
– Jag sätter en stor ära i att jag i stort sett känner alla våra anställda. Men det är inte lika lätt som när vi var 40 personer här. Man har ju bara de timmar man har.
Finns det en risk med att bli för stora?
– Att vi på mindre än en månad får in beställningar på 125 bilar som kostar tre miljoner dollar styck visar ju att det finns ett otroligt sug på marknaden. Men vi är medvetna om att vi gör något väldigt unikt och vill absolut inte tappa det. Det är jätteviktigt för oss med familjekänslan, vi tror att det är nyckeln till vår framgång.
Vi lotsas genom de olika avdelningarna. Halldora berättar detaljerat om olika komponenter i motorn, demonstrerar hur de testar elektroniken innan den sätts in i bilarna, visar passionerat hur det går till när de tillverkar sina unika kolfiberfälgar för hand.
– Jag tycker det är så roligt med själva produktionsprocessen, det är spännande att jobba med att optimera våra flöden. Du kan tänka dig hur komplicerat det är när de 3-4000 detaljerna som ingår i en bil ska fås ihop.
Mansdominerad värld
Bilbranschen är speciell. Halldora berättar att när hon först kom in i den var det massor av kvinnor som arbetade på bilmässorna. Men alla var där som värdinnor med höga klackar och fina kjolar.
Men hon har kämpat sig in – och vunnit respekt.
– Det har inte alltid varit jätteenkelt. Jag är ju inte bara kvinna, jag är också fru. Folk har säkert trott att jag inte har fått jobbet på mina egna meriter, eller så har det mest suttit i mitt eget huvud. Jag vet inte.
Men Halldora var ingen rookie när hon kom in i bilbranschen. Hon hade gjort resan en gång tidigare.
– När jag arbetade med min far i trägolvsbranschen fick jag som 20-åring resa runt i Europa och ha möten med män, bara män, mellan 45 och 55 och jag skulle lära dem om något de jobbat med hela mitt liv. Det var en snabblektion i hur svårt det är att ta mark som ung kvinna i en väldigt mansdominerad värld.
Jag kommer visa att jag förtjänar den respekten jag ska ha.
Med tiden bryr hon sig allt mindre.
– Jag har kommit fram till att om du är duktig och högpresterande och kämpar hårt så kommer det visa sig vare sig du är kvinna eller man. Jag har hela tiden tänkt att jag kommer visa att jag förtjänar den respekten jag ska ha.
Det var svårare för 20 år sedan.
– Det har funnits väldigt få kvinnliga förebilder i branschen, inga mentorer man har kunnat luta sig mot. Nu försöker jag stötta kvinnor som kommer in i branschen och skapar nätverk och det är något jag gärna hade sett att det funnits när jag började.
”Började inte som min dröm men har blivit mitt liv”
Tillbaka i fabrikens showroom. Halldora tittar nöjt på lampan igen. Den lyser fint och det finns inte ett spår av någon sladd. Det här med detaljer är viktigt för henne och för Koenigsegg.
– Att bygga den här typen av varumärke och verksamhet kommer inte utan uppoffring och lite smärta. Man blir inte bäst i världen på något genom att segla fram på ett bananskal. Det krävs hårt arbete.
Du beskriver Christian som en man med full fart framåt och med stora visioner. Fungerar du som en broms?
– Den frågan får vi ofta och ibland har jag presenterats på det sättet och det känns trist. Jag är snarare hans ”enabler”, hans möjliggörare, han vill någonting, och sen löser jag det. Vi två klarar så mycket tillsammans som vi inte borde klara, eftersom vi har inneboende tro på att vi kan klara det.
Kommer du arbeta med det här i resten av ditt liv?
– Jag skulle nog tro det. Det började inte som min dröm men har blivit mitt liv. Det här är mitt livsverk. Jag kan inte se hur jag skulle kunna gå härifrån och göra något annat. Hur ska jag kunna lämna mitt liv?
Halldora von Koenigsegg om...
…vilka bilar hon kör till vardags:
– Som sommarbil har jag en Porsche Taiga. Och under vintern har jag kört en Volvo XC90. Det är två fina bilar som jag är väldigt glad för. Men vi kör också väldigt mycket Tesla. Vi var en av de första i Sverige som körde elbil.
…klimatförändringar:
– Vi har ett högt miljötänk. Det är väldigt viktigt för oss både privat och i jobbet. Vår senaste modell Regera är en hybrid. I framtiden satsar vi på att bygga hybrider med alkoholmotor, alltså möjlighet att köra på ren alkohol vilket gör att vi kan vara helt Co2-neutrala. Även om våra 40 bilar per år på hyperbilsidan inte är de som kommer förorena jorden är det viktigt för oss att visa att vi driver tekniken framåt. Vi vill vara goda föredömen.
…om Skåne
– Vi har vårt liv här och vill stanna här. Det är vår vision. Vi hoppas kunna expandera och hitta den personal vi behöver. Det är främst de bitarna som är vår utmaning, att vi ska kunna rekrytera i den takt vi behöver. Vi älskar att bo här och om allt annat faller på plats vill vi väldigt gärna vara kvar här.