En konformad plasthatt hittades i lägenheten – troligen från fyrverkeripjäsen. Foto: PolisenEn konformad plasthatt hittades i lägenheten – troligen från fyrverkeripjäsen. Foto: Polisen
En konformad plasthatt hittades i lägenheten – troligen från fyrverkeripjäsen.  Foto: Polisen
En filt började brinna i samband med att kvinnan tände på fyrverkeripjäsen. Foto: PolisenEn filt började brinna i samband med att kvinnan tände på fyrverkeripjäsen. Foto: Polisen
En filt började brinna i samband med att kvinnan tände på fyrverkeripjäsen.  Foto: Polisen
Dörren var förskruvad med ett antal vinkeljärn. Foto: PolisenDörren var förskruvad med ett antal vinkeljärn. Foto: Polisen
Dörren var förskruvad med ett antal vinkeljärn.  Foto: Polisen
Enligt åklagaren tände kvinnan en fyrverkeripjäs som hon skickade mot poliserna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: ColourboxEnligt åklagaren tände kvinnan en fyrverkeripjäs som hon skickade mot poliserna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Colourbox
Enligt åklagaren tände kvinnan en fyrverkeripjäs som hon skickade mot poliserna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: Colourbox

Kvinna tände raket – siktade på poliser

Publicerad

När poliserna brutit upp en glipa till kvinnans lägenhet såg hon sin chans. 

Enligt åklagaren tände hon en fyrverkeripjäs som hon skickade mot poliserna.

Nu åtalas den 39-åriga kvinnan vid Malmö tingsrätt.

Händelsen utspelade sig den 16 februari 2016 och nu – drygt 1,5 år senare – har kvinnan åtalats vid Malmö tingsrätt.

I förhör har hon berättat att hon var mycket berusad den aktuella dagen. 

– Jag stod och lagade mat och sen kommer jag inte ihåg, säger hon i förhör.

Kastade fyrverkeripjäs mot poliser

Dörren till lägenheten var förskruvad med ett antal vinkeljärn. Därför tog det flera minuter för polisen att ta sig in.

Poliserna på plats beskriver det som att något "blixtrade till" när de fått upp en 30 centimeter stor glipa in i lägenheten. 

– När jag stod där tänkte jag bara "vad fan var det?". Jag upplevde en tryckvåg och värme mot ansiktet, säger en polis i förhör. 

Kvinnan hade tänt på en fyrverkeripjäs som hon skickade mot poliserna. Raketen träffade inte någon, därför rubriceras ärendet som försök till grov misshandel.

Branden som uppstod i lägenheten släckte hon själv. 

"Det är inte klokt"

Kvinnan förklarar i förhör: 

– Uppenbarligen är det jag som tänt på den raketen och sen kastade jag en brandfilt på branden. Jag minns inte riktigt om jag gjort det för det är inget jag brukar göra, men uppenbarligen har jag gjort det då. 

– Det är inte klokt. Jag är chockad över denna händelse. Jag brukar inte vara med om sådana saker, eller göra sådana saker. Jag kommer ihåg att jag var väldigt berusad i alla fall. 

Kvinnan åtalas även för allmänfarlig vårdslöshet eftersom det, enligt räddningstjänsten, fanns risk att branden skulle spridas.

I stämningsansökan skriver åklagaren att den 39-åriga kvinnan visat särskild hänsynslöshet och att brottet kunnat orsaka målsägande svåra skador. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag