Kvinna tände eld på sig själv efter bråk

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnan som brändes svårt med träolja satte eld på sig själv. Åklagaren har släppt hennes exman.
Nu riskerar kvinnan i stället att åtalas för mordbrand.
Paret i Oskarshamn, numera separerade, har en 20 år lång historia av bråk och våld. Den 46-årige mannen är dömd för grov kvinnofridskränkning. Det innebär att han regelbundet och systematiskt misshandlat den 39-åriga kvinnan under lång tid.

Högg mannen i benet

2007 dömdes kvinnan för att ha huggit mannen i benet med kniv. Hon hävdade att det var i nödvärn och fick ett lägre straff, skyddstillsyn.
I måndags vid 16-tiden larmades polisen till mannens bostad i Oskarshamn. Där hittade de kvinnan, brännskadad. Mannen anhölls, men sa hela tiden att kvinnan tänt eld på sig själv.
Nu tror polisen på honom.
Åklagare Linda Caneus beslöt i förrgår att släppa mannen fri.
- Inget pekar på att han skulle ljuga. Kvinnan har själv hällt på sig en vätska och tänt på. Hon har väl ingen riktigt bra förklaring till varför, säger utredningsledaren Peter Karlsson.

Bråkade om otrohet

I onsdags hördes kvinnan av polis för första gången.
Hon sa att paret suttit och druckit och då börjat bråka om tidigare otrohet. Mannen påstod att kvinnans jacka var en present från ett ex.
Då tog hon fram flaskor med brandfarliga vätskor, hällde på sig själv och tände på. När lågor slog upp mot ansiktet fick hon panik.
Mannen vräkte då ner henne på golvet och försökte kväva elden med en matta.

Bränd på överkroppen

Kvinnans brännskador är av andra graden.
De är koncentrerade till överkropp, armar och panna och mindre allvarliga än man först trodde.
Nu väntar polisen på räddningstjänstens analys av spridningsprocessen. Därefter läggs utredningen troligen ned.
Kvinnan däremot riskerar att bli misstänkt för mordbrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag