De två blusarna som kvinnan enligt tingsrätten snattade kostar 798 kronor. Nu döms hon att betala 110 000 kronor i dagsböter. Kvinnan uppges vara miljonär. Foto: LISA MATTISSONDe två blusarna som kvinnan enligt tingsrätten snattade kostar 798 kronor. Nu döms hon att betala 110 000 kronor i dagsböter. Kvinnan uppges vara miljonär. Foto: LISA MATTISSON
De två blusarna som kvinnan enligt tingsrätten snattade kostar 798 kronor. Nu döms hon att betala 110 000 kronor i dagsböter. Kvinnan uppges vara miljonär. Foto: LISA MATTISSON

Kvinna snattade för 800 kr – får 110 000 kronor i böter

Publicerad

Den kvinnliga miljonären som är i 80-årsåldern plockade på sig två blusar inne i butiken men betalade inte.

Nu straffas hon med 110 000 kronor i dagsböter, skriver Skånskan. 

Blusarna kostade under 800 kronor.

Händelsen inträffade i en butik på Center Syd i Löddeköpinge tidigare i år. Kvinnan var inne i en av butikerna där och provade kläder. När hon gick ut hade hon med sig de två blusarna, som hon inte betalat för.

När hon passerade lambågarna tjöt det och väl utanför butiken släppte hon kläderna på marken. Men andra kunder såg det och kunde peka ut kvinnan.

Hon försvarade sig med att kläderna måste ha fastnat på kroppen när hon skyndade hon ut ur butiken efter att ha blivit hastigt illamående och yr. 

Hon har också argumenterat för att kläderna inte var i hennes smak, eller storlek.

" Hon har en stor förmögenhet"

Men tingsrätten köper inte förklaringen utan dömer henne att betala 110 dagsböter för snatteri.

Och bötesbeloppet blir mycket saftigt, 110 000 kronor, 1 000 kronor per dagsbot, skriver Skånskan. Det höga beloppet beror på att damen är mijonär, skriver Sydsvenskan. 

Assistentåklagaren Henrik Steen säger till Sydsvenskan att det minsta beloppet som en dagsbot kan vara är 50 kronor, 1 000 kronor är det högsta och beloppet baseras på den dömdas inkomst.

– Det är för att straffen ska drabba alla lika. Bötesbeloppet kvinnan döms till bygger helt på hennes inkomst, och hon har en stor förmögenhet, säger han.

Att någon döms att betala så höga böter för snatteri är ovanligt.

Enligt Skånskan var en av nämndemännen skiljaktig och ansåg att kvinnans berättelse var trovärdig.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag