Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna snattade för 800 kr – får 110 000 kronor i böter

De två blusarna som kvinnan enligt tingsrätten snattade kostar 798 kronor. Nu döms hon att betala 110 000 kronor i dagsböter. Kvinnan uppges vara miljonär.
Foto: LISA MATTISSON

Den kvinnliga miljonären som är i 80-årsåldern plockade på sig två blusar inne i butiken men betalade inte.

Nu straffas hon med 110 000 kronor i dagsböter, skriver Skånskan. 

Blusarna kostade under 800 kronor.

Händelsen inträffade i en butik på Center Syd i Löddeköpinge tidigare i år. Kvinnan var inne i en av butikerna där och provade kläder. När hon gick ut hade hon med sig de två blusarna, som hon inte betalat för.

När hon passerade lambågarna tjöt det och väl utanför butiken släppte hon kläderna på marken. Men andra kunder såg det och kunde peka ut kvinnan.

Hon försvarade sig med att kläderna måste ha fastnat på kroppen när hon skyndade hon ut ur butiken efter att ha blivit hastigt illamående och yr. 

Hon har också argumenterat för att kläderna inte var i hennes smak, eller storlek.

" Hon har en stor förmögenhet"

Men tingsrätten köper inte förklaringen utan dömer henne att betala 110 dagsböter för snatteri.

Och bötesbeloppet blir mycket saftigt, 110 000 kronor, 1 000 kronor per dagsbot, skriver Skånskan. Det höga beloppet beror på att damen är mijonär, skriver Sydsvenskan. 

Assistentåklagaren Henrik Steen säger till Sydsvenskan att det minsta beloppet som en dagsbot kan vara är 50 kronor, 1 000 kronor är det högsta och beloppet baseras på den dömdas inkomst.

– Det är för att straffen ska drabba alla lika. Bötesbeloppet kvinnan döms till bygger helt på hennes inkomst, och hon har en stor förmögenhet, säger han.

Att någon döms att betala så höga böter för snatteri är ovanligt.

Enligt Skånskan var en av nämndemännen skiljaktig och ansåg att kvinnans berättelse var trovärdig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!