Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna smittades med corona på SUS – avled

En kvinna med underliggande sjukdomar smittades med corona när hon var inlagd på SUS i Malmö. Hon avled några dygn efter att smittan hade konstaterats.

Nu anmäler hennes dotter vården.

– Det faktum att min mor smittades av corona berodde helt och hållet på slarv från sjukhuspersonalen, säger hon.

Kvinnan, som var i 70-årsåldern, togs in på medicinavdelning vid SUS i Malmö i början av oktober för att genomgå en operation.

Under en knapp månad på sjukhuset flyttades hon mellan flera kliniker – medicin, lung och infektion. Hon avled den 2 november.

Det är vården på lungavdelningen som gjort dottern upprörd och fått henne att göra en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

På lungavdelningen bar personalen inte munskydd, uppger dottern. Hon anser att slarv med skydd orsakade att mamman blev smittad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vården får nu besvara anmälan från dottern till den avlidna kvinnan, innan Ivo tar ställning till om något fel har begåtts.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Vistelsen var en katastrof”

– Vistelsen på lungkliniken var en katastrof. Jag reagerade på att personalen inte använde sig av munskydd eller visir, skriver dottern.

– När ett par av sköterskorna hjälpte min mor med ansiktsmask hängde de över min mor, utan att ha skydd på sig. Det kom som en chock för mig hur oförsiktigt personalen agerade.

Dottern hade själv munskydd på sig när hon besökte mamman. Och på medicinavdelningen hade personalen fullgott skydd, uppger hon.

Smittad på lungavdelningen

Mamman testades negativt för corona två gånger under vistelsen på SUS – men var så plötsligt positiv efter att ha flyttats till lungavdelningen.

– När min mor fick reda på att hon hade smittats av corona rasade hon ihop fullständigt. Det som inte skulle kunna hända – det hände, skriver dottern.

– Ingen ansvarig läkare tog på sig att min mor hade smittats, bara ett konstaterande att hon hade smittats av corona. 

Dottern har fått uppgift om att en av sköterskorna som behandlade hennes mamma själv hade konstaterats vara smittad med coronavirus. Den uppgiften måste nu Ivo kontrollera.

Avled inte av covid-19

– Det faktum att min mor smittades av corona berodde helt och hållet på slarv från sjukhuspersonalen, skriver dottern.

– Hade de följt rekommendationerna hade kanske min mor varit i liv i dag. Hon hade underliggande sjukdomar, därför var det så viktigt att hon inte blev smittad av corona.

Efter att kvinnan hade konstaterats smittad med coronavirus flyttades hon till infektionskliniken. Där anser dottern att personalen bar korrekt skyddsutrustning.

När kvinnan avled var inte covid-19 dödsorsaken.

Kvällsposten har varit i kontakt med dottern som gett klartecken till att hennes anmälan citeras.

TV: Så olika är coronastatistiken för Sverige och Danmark

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!