Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna satt med mobilen – frontalkrockade med bil

Såhär rapporterade vi strax efter att olyckan skedde 31 juli förra året.
ARKIVBILD. Kristianstads tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 24-åriga kvinnan använde sin mobiltelefon under bilkörningen. 

Hon tittade bland annat på Spotify och Snapchat – och resultatet blev förödande.

I en högersväng kom kvinnan över på fel sida och krockade med en mötande bil. Bilisten, en 62-årig man, omkom.

Den tragiska olyckan inträffade i Knislinge i norra Skåne i juli förra året. Kvinnan har nu dömts i Kristianstads tingsrätt för både vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

I förhör berättade den 24-åriga kvinnan att hon den aktuella dagen då olyckan skedde tagit en paus från sitt arbete för att åka i väg och hämta några saker. 

På vägen dit har det kunnat konstateras att kvinnan vid flera tillfällen använt sin mobiltelefon under bilresan, enligt utredningen.

I en högersväng efter en lång raksträcka körde fordonet plötsligt över på fel sida och frontalkrockade med en mötande bil.

Frontalkrocken blev våldsam och föraren i ena bilen omkom.
Foto: Polisen

Svårt fastklämda

Räddningsarbetet blev komplicerat. Båda bilförarna blev fastklämda. 

Föraren i den andra bilen – en medelålders man – gick inte att rädda. Han hade varit på väg hem och omkom troligen omedelbart, enligt utredningen. 

En annan bilist blev vittne till den våldsamma olyckan.

Vittnet beskrev under rättegången hur han strax före ett krön blivit omkörd av den kvinnliga bilisten och att hon hålligt högre hastighet än tillåtna 70, möjligen uppåt 100 kilometer i timmen. 

– Jag hörde och såg den våldsamma krocken och förstod att det gått illa, beskrev han i rättssalen.

Kvinnans mobiltelefon

I åklagarens bevisning fanns också analyser av den 24-åriga kvinnans mobiltelefon.

Den hittades mellan sätena i det krockade fordonet och visade att en stor telefonaktivitet ägt rum under körningen i anslutning till olyckan.

Enligt åklagarens bevisning hade det handlat om konversationer, Snapchat samt öppningar och stängningar på Spotify. Aktiviteterna var särskilt intensiva mellan 12.42 och 12.49, då olyckan ägde rum.

Kvinnan själv uppger i förhören att hon inte minns något av det som skedde i billen före olyckan. Men hon ifrågasätter inte heller att de skett. Hon kan också ha kört för fort, menar hon i förhör.

– Jag minns bara hur någon satt bredvid mig och la en filt över mig, säger kvinnan i förhör.

Svårt skadad

Den 24-åriga kvinnan fördes själv svårt skadad till sjukhus och vårdades i respirator. Fem månader senare är hon fortfarande inte återställd, enligt domen. 

Enligt tingsrätten har brotten ett straffvärde på sex månaders fängelse. Eftersom kvinnan är ostraffad sedan tidigare stannar nu påföljden på villkorlig dom.

I det beslutet tas också hänsyn till att hon själv blev svårt skadad, fortfarande är sjukskriven och att det är ovisst när och i vilken omfattning hon kan återgå till jobbet. 

Kvinnans försvarsadvokat Elias Palm har sökts för en kommentar. 


SE FLER NYHETER: Moderaternas nya toppnamn i Malmö

Helena Nanne: "Väldigt taggad på valrörelsen"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!