Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna såldes som träl på museibesöket

Varje år är det vikingamarknad på Fotevikens museum med olika uppträdanden och shower. Det var under den som kvinnan mot sin vilja såldes som träl. Personerna på bilden var inte inblandade i händelsen. Foto: Ronny Johannesson / KVP
Fotevikens museum ligger utanför Höllviken. Foto: Sanna Dolck / KVP
"Det är teater, en kul lek som har pågått i många år. Publiken tycker det är kul. Alla är med på det", säger Fotevikens museidirektör Björn M Jakobsen. Foto: Sanna Dolck / KVP

En besökare på Fotevikens museum utanför Höllviken i Skåne blev mot sin vilja såld som träl i en iscensatt show.

Kvinnan har nu polisanmält händelsen som ofredande.

– Det är trist att allt ska vara så politiskt korrekt, säger en av teatergruppen grundare till Sydsvenskan.

Kvinnan, som arbetar på LSS-boende, besökte den årliga vikingamarknaden med sina brukare i början av juli, när hon plötsligt blev påhoppad av fem män som kastade ett nät över henne.

Kvinnan blev enligt polisanmälan upprörd och skrek. Men trots högljudda protester och skärrade brukare, fick hon en järnkrage runt halsen, bands fast med rep vid en påle och bjöds ut till försäljning inför en publik på runt hundra personer.

– Männen ska ha fällt kommentarer om att hon var en bra slav för att hon är duktig i köket och bra på att laga mat. Och de ska också ha fällt kommentarer om hennes fina former, säger kommissarie Ann-Christine Sjöbeck vid polisen i Trelleborg, till tidningen.

"En kul lek"

Kvinnan har nu polisanmält händelsen som ofredande.

Enligt museet arrangerades slavhandeln av en kringresande teatergrupp. Museidirektör Björn M Jakobsen sade i går till Sydsvenskan att det handlar om en kul lek som "alla" är med på och att ett nej också hör till spelet.

Till Kvällsposten säger Björn M Jakobsen att iscensättningen görs på marknader också på andra ställen.

– De har gjort det här runtom i Europa de senaste fem, sex åren. Vad de egentligen gör är ett levandegörande av en situation där någon blir såld på torget. Det är precis samma sak som de gör på alla andra marknader. Sedan måste man ju vara överens om det, den människan måste ju vara med på spelet.

Vilket den här kvinnan uppenbarligen inte var.

– Eftersom jag inte var där kan jag ju inte bedöma det.

Men annars hade hon väl inte polisanmält det.

– Jag vet inte, jag kan inte svara på den frågan.

Måste respektera ett nej

På Facebook har många reagerat på nyheten och kritiserat såväl den som Björn M Jakobsens bemötande i Sydsvenskan. För Kvällsposten utvecklar han sitt resonemang.

– Om man är i ett spel måste man ha den onde och den gode, det är basen i det hela. Om någon då tar en annan person till fånga för att sälja på torget, är det ju ingen som säger "hurra, jag vill bli såld". Beroende hur man skriver det journalistiskt kan det ju sedan tolkas helt fel, som att man inte ska respektera ett nej. Och det ska man ju naturligtvis göra.

Oklart om sällskapet återvänder

Teatersällskapet som arrangerade skådespelet har varit på Fotevikens vikingamarknad flera gånger tidigare. Om de ska bjudas in att delta i fortsättningen är ännu oklart.

– Vi får givetvis se över sådana här grejer. Om det finns risk att någon kan tolka saker och ting fel ska vi givetvis inte göra dem. Vi kommer att se till att de inte gör den här tillställningen mer om vi inte kan se att den fungerar. Man kanske får göra det internt mellan vikingar och inte med besökarna. Så lång har vi inte hunnit, men jag kan säga att i den form som det har gjorts kommer vi inte köra mer.

"En bra show"

Teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company ligger bakom kidnappningen.

– Det här är vår grej – att göra en bra show. Det är inte sexistiskt, bara en komisk spexgrej som vi alltid gör, säger Carl Mikael Bengtsson, en av grundarna till Sydsvenskan.

– Vi har sålt över 500 personer. Om en i efterhand känner sig kränkt kan jag bara beklaga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!