Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa rånades under två timmar i sitt hem

Åsa rånades under två timmar i sitt hem i Malmö på tisdagen.Foto: Googlemaps
Polisen jagar nu en man och en kvinna som kan ha försvunnit på en moped.Foto: Roger Vikström

Åsa, 65, hade målat om i lägenheten i västra Malmö och skulle bara ställa ner ett par färgburkar i källaren.

Då överfölls hon av en man och en kvinna som under knivhot tvingade in henne i lägenheten där hon rånades och misshandlades i nära två timmar.

– Jag trodde verkligen att jag skulle dö, de skar mig med kniven över hela kroppen, säger hon.

Vet du mer? Tipsa Kvällsposten!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Kvällsposten direkt!

Kontakta redaktionen på redaktionen@kvp.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 040-18 90 90.

Den fruktansvärda händelsen, som Sydsvenskan först rapporterade om, inträffade vid lunch i tisdags.

Åsa berättar att hon vid 13.20-tiden gick ner från sin lägenhet på första plan för att sätta ner färgburkar i sitt förråd.

I trapphuset skymtade hon först två personer men hann inte tänka särskilt mycket innan en av dem, med sotarmössa över huvudet, vände sig mot henne och höll en kniv mot hennes rygg.

– Vi vet var du bor, sa han och sedan tvingade de in mig i min lägenhet.

Mannen och kvinnan låste dörren och sedan började mannen misshandla Åsa.

– Han slog mig med knytnäven på läppen, okbenet och hakan. Han tvingade ner mig i min fåtölj och sa till kvinnan att om hon (Åsa, reds anm) skriker, skär av henne halsen.

Slog sönder lägenheten

De två rånarna vände sedan upp och ner på Åsas lägenhet. De skar upp soffor, slet ner tavlor från väggarna och välte möbler i jakt på värdesaker att stjäla.

Dramat fortsätter i närmare en och en halv timme med flera övergrepp. Åsa säger att hon rispades med kniven över hela kroppen: i pannan, mellan brösten och även kring underlivet.

– Jag var så fruktansvärt rädd och tänkte "bara han inte hugger kniven i mig".

Först vid 15-tiden lämnade rånarna Åsas lägenhet. De fick med sig hennes dator, mobiltelefon, smycken och omkring 7 000 kronor i kontanter som hon hade lagt undan hemma för att ha till present och kalas när dottern, som bor utomlands, kommer hem senare i höst.

Svårt chockad lyckades hon ringa till sin ex-man som sedan kunde larma polisen. Åsa fördes därefter till sjukhus för kontroll och vård av sina skador.

– Jag har fått en hjärnskakning efter att mannen slog mig i huvudet och läkare har tittat på såren efter slagen och kniven.

Vilar hos anhöriga efter rånet

Rånarna var klädda i mörka kläder och hade mössor uppdragna över ansiktet. Mannen beskrivs vara i 25-årsåldern och kvinnan i 20–25-årsåldern.

Åsa känner inte igen dem sen tidigare men säger att det lät som om de båda bröt på svenska.

Nu vilar hon ut hos anhöriga efter rånet. Hem vill hon inte gärna gå.

– Det är glassplitter överallt och lägenheten är upp och nervänd. Och jag är rädd, jag går inte dit ensam, säger hon.

Polisen genomförde efter rånet en teknisk undersökning och patruller har även knackat dörr i området i jakt på eventuella vittnen som kan ha sett saker i samband med rånet. Enligt uppgift kan de ha haft en moped när de tog sig till och från platsen.

– Vi är intresserade av fler iakttagelser, det behöver inte ha varit från när det hände. Har man sett något som kan sättas i samband med det här är vi tacksamma om man hör av sig, säger Lars Förstell, kommunikatör vid polisen i Malmö.

Händelsen utreds för närvarande som grovt rån.

– Vi har ju sett tidigare fall där gärningsmän lurar och tvingar sig in hos folk för att stjäla. Men det här är ovanligt brutalt och inget som jag känner igen sedan tidigare fall, säger Lars Förstell.

Det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet.