Kvinna räddades från drivande luftmadrass

Kvinnan låg och solade på en luftmadrass som drevs iväg 700 meter från stranden. Bilden är från ett annat sammanhang.
Foto: Fernando Bustamante
I såväl södra Sverige som i Danmark har vädret under helgen bjudit på strålande sol, och många personer har befunnit sig på stranden. Bilden är från en annan strand.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Vi är många som gillar att koppla av i det varma vädret, men ibland är det bra att ha koll på läget.

Vid Rømø, på den danska västkusten, hamnade en kvinna i nöd när hon liggandes på en luftmadrass drev ut 700 meter, rätt ut till havs.

– Kvinnan var fullständigt panikslagen, säger inre befäl vid Sønderjyllandspolisen, till danska TV2.

I såväl södra Sverige som i Danmark har vädret under helgen bjudit på strålande sol, och många personer har befunnit sig på stranden.

För en 39-årig kvinna i Danmark höll dock avkopplingen vid Rømø på att sluta riktigt illa.

När hon låg och kopplade av på en luftmadrass under söndagseftermiddagen började madrassen driva längre och längre utåt. Som längst befann sig luftmadrassen cirka 700 meter från strandkanten.

Fick paddla in

Enligt TV2 fick en tysk man i 30-årsåldern syn på kvinnan, inifrån stranden, och började simma efter luftmadrassen. Kvinnans luftmadrass drevs dock utåt för snabbt och mannen tvingades ge upp jakten.

I stället var det en kvinnlig vindsurfare som kom att spela huvudrollen i räddningsaktionen. Hon hade sett dramat utspela sig och surfade fram till kvinnan på luftmadrassen.

– Hon hade panik och kunde knappt röra sig på madrassen. Vindsurfaren fick därför tvinga henne att komma över på surfbrädan, säger polisen.

Vindsurfaren började sedan paddla in mot land, och hon fick hjälp av den tyske mannen som hade bevittnat dramat från strandkanten. Väl på stranden landade en räddningshelikopter och den 39-åriga kvinnan, som var helt utmattad, fördes till sjukhus för observation.

Kan få belöning

De två personer som räddade kvinnan hyllas nu av polisen som, enligt TV2, vill ge dem båda en belöning för deras insatser.

– De gjorde en fantastisk insats. Vindsurfaren var i det närmaste tvungen att slåss med kvinnan för att få henne att komma över på brädan, säger inre befäl Henrik Lindholdt.

Enligt Ekstrabladet var många personer ute på stränderna under söndagen för att nyttja det fina vädret, vilket ledde till en hel del incidenter.

Till exempel plockade en fiskebåt upp två personer som befann sig i vattnet i närheten av Hundested, vid Sjællands norra kust.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!