Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna våldtagen i bostadsområde

På fredagsmorgonen är polisen fortfarande kvar och arbetar på platsen som misstänks ha koppling till dådet.Foto: Fritz Schibli
Ett stort område på Högaholm i Malmö är avspärrat.Foto: Fritz Schibli
Natten till fredagen fick polis larm om händelsen.Foto: Mikael Nilsson
Flera poliser finns på plats för att bevaka platsen där ännu en misstänkt våldtäkt inträffat.Foto: / Fritz Schibli
Foto: / Fritz Schibli
Platsen där den fjärde misstänkta våldtäkten inträffat har spärrats av för teknisk undersökning.Foto: / Fritz Schibli
1 / 7

Ännu en kvinna ska, natten mot fredag, ha blivit överfallen och utsatt för en våldtäkt av en eller flera gärningsmän i Malmö. 

Nu tänker polisen ta hjälp av sin gärningsmannaprofilgrupp för att försöka skapa sig en bild av vilka gärningspersonerna är. 

– Det arbetet inleds i nästa vecka, sa biträdande polisområdeschef Mats Karlsson på en presskonferens under fredagen.

Polisen fick larm om händelsen klockan 00:42 natten till fredagen. En kvinna ska då ha blivit överfallen i ett bostadsområde på Högaholm. 

Händelsen har rubricerats som grov våldtäkt och målsäganden i fallet ska vara en kvinna över 18 år.

Enligt Sydsvenskan var det kvinnan själv som larmade polisen om händelsen. Polisen rubricerar fallet som en grov våldtäkt.

Polisen har spärrat av platsen, som bland annat innefattar delar av en parkering och en cykelbana, för att göra en teknisk undersökning. Enligt polisen kan det röra sig om flera gärningsmän. Mikael Lindh säger dock att man har vissa signalement att gå efter. 

– Vi har vissa uppgifter som vi kan jobba vidare med.

En av polisens spårsökningshundar finns på platsen där den misstänkta våldtäkten inträffat. Polisen söker bland annat efter möjliga DNA-spår på platsen.Foto: / Fritz Schibli

Under hösten har tre kvinnor i Malmö blivit överfallna och utsatta för våldtäkter på olika platser. I november blev två kvinnor överfallna, en på Södervärn och senare en på Segevång. I mitten av december blev en kvinna utsatt för ett grovt våldtäktsförsök på Sofielund

 

LÄS MER: Ung kvinna överfölls av flera män vid lekpark 

 

Polisen skriver på sin hemsida att man misstänker grovt brott, senare bekräftar presstalesman Nils Norling att det handlar om en grov våldtäkt. På presskonferensen under morgonen berättar Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö att kvinnans skador beskrivs som lindriga.

– I samband med att det här kom till vår kännedom har ett större område spärrats av, och vi har genomfört en brottsplatsundersökning. Vissa spår är säkrade och vi använder bland annat spermahund på platsen.

– Vi arbetar med de vittnen som kan finnas.

Polisen arbetar med en större styrka på platsen med att söka bevis efter ännu en våldtäktsanmälan.Foto: / Fritz Schibli

Ingen gripen 

Tidigt på fredagsmorgonen uppger polisen på sin hemsida att kvinnan har förts till sjukhus för undersökning. Men man ser inga samband med tidigare fall.

– Vi ser inte direkta kopplingar, men vi utesluter ingenting. Ett mycket aktivt polisarbete pågår, men vi vill inte binda oss till någonting, säger Mats Karlsson.

På fredagsmorgonen har polisen ingen frihetsberövad och ingen misstänkt gärningsperson. 

– Ingen är frihetsberövad i något fall. I några av fallen har vi säkrat DNA som vi hoppas kommer att ge utdelning och det pågår förundersökning i samtliga fyra ärenden, så jag går inte in på detaljer.

Vad vill du säga till kvinnor i Malmö som känner sig otrygga?

– Det är väldigt allvarliga brott som vi tar på största allvar. Det är viktigt att allmänheten hör av sig med den informationen de har och inte tror att det är en pusselbit som inte betyder något.
Har man information om fallet uppmanas man att kontakta polisen på 114 14. 

Vad har ni för signalement?

– Vi har inga signalement som vi går ut med i nuläget. I vissa fall har vi fortfarande inte klarlagt händelseförlopp, till exempel på Hasselgatan.

"Arbetar brottsförebyggande"

Hur arbetar ni nu förebyggande för att det här inte ska hända igen?

– Det gör vi, och det är flera olika delar. En del är att vi arbetar med att gripa de som har gjort det här, det är ju förebyggande på det viset att de inte kan upprepa det här. Fånga gärningsmännen och sedan är vi ute och arbetar brottsförebyggande med poliser på plats, vi samverkar också med Malmö stad kring de åtgärder som kan behöva vidtas, säger Mats Karlsson.

Har ni säkrat några DNA-spår från den senaste händelsen?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det vi har säkrat är vissa spår, men om de sedan innehåller DNA kan man bara avgöra på Nationellt forensiskt center. Det kan vara en cigarettfimp som man har hittat, till exempel, då avgörs det i NFC om det finns DNA på det.