Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna öppnade dörr på SAS-flyg: ”Varit i chock”

Så här rapporterades det efter händelsen.
En dansk kvinna avslutade semestern på grekiska ön Zakynthos med att öppna en dörr på SAS-planet som skulle flyga henne hem. Foto: Arkivbild
Tonje Sund, kommunikatör vid SAS säger att händelsen var av mycket allvarlig karaktär. Foto: SAS/Pressbild
SAS kräver nu flera miljoner av kvinnan som öppnade dörren: ”Vi har nolltolerans” Foto: JOHAN NILSSON/TT

En dansk kvinna avslutade semestern på grekiska ön Zakynthos med att öppna en dörr på SAS-planet som skulle flyga henne hem. 

Avgången fick ställas in och SAS har meddelat att de kommer att kräva kvinnan på flera miljoner i ersättning. 

– Vi hade inte i våra vildaste fantasier kunnat föreställa oss att det skulle gå så här långt. Vi riskerar nu att få lämna hus och hem, och hela det liv vi byggt upp under 10 år försvinner på ett ögonblick, säger kvinnan till BT. 

Vid 22-tiden på onsdagskvällen skulle SAS-flyget ta hem 161 passagerare från det grekiska semesterparadiset Zakynthos till Köpenhamn. Men precis när planet skulle lyfte blev det dramatiskt. 

– När vi kommer ut på startbanan och dörrarna är stängda kommer en kvinna springande med en flygvärdinna efter sig. Hon sa att hon vill komma ut, har Christian Hansen, en av passagerarna på planet, tidigare sagt. 

Kvinnan lyckades få upp dörren, trots att planet var redo att lyfta. Det ledde till att nödrutschkanan löstes ut. Planet blev stående på Zakynthos och de 161 passagerarna fick vänta till dagen efter med att resa hem. 

SAS har reagerat starkt på händelsen och meddelade i slutet av förra veckan att kvinnan kan förvänta sig att ersätta bolaget för alla kostnader i samband med händelsen. 

Det handlar om inkvartering av alla passagerarna och flygets personal, teknikerna som lagade planet ska ha betalt, ett nytt flygplan fick fixas fram för att flyga hem passagerarna plus mycket annat. Allt beräknas gå på flera miljoner – en summa som kvinnan kommer få betala. 

Efter att kvinnan öppnat dörren utlöstes nödrutschkanan, det höll SAS-planet på marken i flera dagar. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Lider av Aspergers syndrom

Nu berättar kvinnan och hennes man för den danska tidningen BT om händelsen på planet och varför allt gick så snett. 

– Vi är så skakade av allt det här. Vi har varit i chock, säger kvinnan och hennes man i en telefonintervju. 

Men vi backar till vad som hände i planet när det var redo för att lyfta och lämna Zakynthos. Kvinnan och hennes man satt i närheten av en nödutgång med sina två barn. Då uppstod en diskussion om kvinnans handbagage. 

Kvinnan hade satt det på golvet under sätet framför sig, som reglerna normalt tillåter. Men flygvärdinnan påpekade då att hon satt vid en nödutgång och att handbagaget skulle ligga uppe i hyllan ovanför sätena. 

Enligt kvinnan lider hon av Aspergers syndrom, som är en form av autism. Funktionsnedsättningen innebär enligt kvinnan själv att hon är en paragrafryttare och därför höll hon fast vid att hon hade rätt att ha bagaget på golvet framför sig. 

SAS-planet skulle precis lyfta när kvinnan plötsligt öppnade dörren och utlöste nödrutschkanan. Arkivbild. Foto: Colourbox

”Hade ingen aning”

Diskussionen eskalerade och det slutade enligt SAS med att kvinnan knuffade omkull en av flygvärdinnorna och sedan sprang till dörren och öppnade den. 

– Jag tittade på min familj och tänkte att jag inte ville riskera att de också skulle bli avkastade så jag skyndade mig bort och öppnade dörren. 

Sen var det kört. 

– Jag hade ingen aning om att det skulle utlösa en nödrutschkana. Om jag vetat det hade jag aldrig gjort det. 

Paret blockades omedelbart från att flyga med SAS vilket gjorde att de inte kunde ta sig ifrån ön på något annat sätt än med färja för att sedan flyga från Aten. Resan har redan blivit mycket dyrare än vad de tänkt sig. 

– Vi har inte sovit på flera dygn och har båda fått lugnande medicin och sömntabletter. Vi kommer ju aldrig kunna betala flera miljoner. Vi kan absolut förstå att händelsen med dörren aldrig skulle inträffat men sättet vi behandlas på nu efteråt är förfärlig, säger kvinnan. 

SAS svarar

SAS ångrar inte hur de agerat efter incidenten på Zakynthos. 

– Händelsen är av ytterst allvarlig karaktär och den är polisanmäld. SAS har en nolltolerans för utåtagerande och aggressivt uppförande ombord för att garantera säkerheten för alla passagerare. Som passagerare godkänner man de här reglerna och riktlinjerna när man köper sin resa, säger Tonje Sund, som är kommunikatör på SAS.

Ladda ner Kvällspostens app.