Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna mördades för ett tv-spel och 600 kr

Här mördades kvinnan. Mitt i natten överrumplades den 26-åriga kvinnan från norra Skåne och hennes sambo i den lägenhet i Oslo där de bodde av två män med yxa, kniv och kofot. Kvinnan höggs ihjäl, sambon skadades svårt men överlevde. En 29-årig svensk står nu inför rätta i Oslo misstänkt för mordet, ytterligare tre personer är åtalade för inblandning. Foto: Lars B Nyland
Söker vittnen. Efter mordet spärrade polisen av delar av området utanför den mördade kvinnans port och efterlyste eventuella vittnen till dådet. Foto: Anita Arntzen

Den 26-åriga kvinnan från norra Skåne larmade förgäves polisen när mördaren överrumplade henne i lägenheten i Oslo.

– Kom direkt, nu, nu, nu! skrek hon i larmsamtalet men när polisen kom fram var hon redan död.

Nu inleds rättegången mot den 29-årige svensken som har erkänt mordet.

På natten den 30 april förra året bröt den nu 29-årige Västsvensken och en nu 21-årig norrman, sig in i den lägenhet i Oslo där den 26-åriga kvinnan från norra Skåne och hennes pojkvän bodde.

De var maskerade, mörkklädda och beväpnade med yxa, kofot och kniv.

Brutalt mord

Kvällsposten har tidigare rapporterat om det brutala rånet som slutade med att kvinnan höggs ihjäl och hennes pojkvän fick livshotande skador.

På måndagen inleddes rättegången i Oslo tingsrätt. Den 29-årige svensken åtalas för mord, i tidiga förhör har han erkänt och berättat hur det gick till.

Under rättegångens första dag valde åklagaren att spela upp de larmsamtal som ringdes in till polisen i samband med mordet, rapporterar norska Dagbladet.

Hörde bara bråk

Det första samtalet ringde kvinnan klockan 01.20 på natten. På inspelningen hörs först bara våldsamt bråk, sedan kvinnan:

– Kom direkt, nu, nu, nu!

Larmoperatören kopplar genast samtalet vidare till polisens ledningscentral. Kvinnan skriker återigen på hjälp.

Polisens operatör försöker få henne att upprepa adressen, samtidigt som patruller är på väg, men svenskan klarar inte att svara.

Grannen vädjar om hjälp

I stället skriker hon åt gärningsmannen som har tagit sig in i lägenheten:

– Stick!

Ytterligare bråk hörs, sedan bryts samtalet.

Därefter spelade åklagaren Inga Bejer Engh upp ett larmsamtal från grannen som bor rakt under kvinnan. Även han vädjar om ett snabbt ingripande.

Sambon blöder kraftigt

Grannen berättar vidare för polisen att han hör ett "rejält" bråk. Efter att ha sett gärningsmännen lämna svenskans lägenhet ser han kvinnans sambo komma ut ur bostaden. Mannen är mycket svårt skadad och blöder kraftigt.

Fortfarande med polisens operatör i telefonen går grannen in i lägenheten. Han ser den kraftigt blödande kvinnan som ligger svårt skadad.

– Det är blod överallt, säger han i samtalet, enligt Dagbladet.

Höggs i hjärtat

Han uppmanas att försöka lägga tryckförband på kvinnan, men skadorna är så svåra att hennes liv inte gick att rädda.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen höggs hon upprepade gånger i överkroppen, bland annat i hjärtat.

Sambon kördes till sjukhus där han opererades akut och överlevde.

Fyra åtalade

Totalt är fyra personer åtalade för inblandning i mordet. Den huvudåtalade 29-åringen misstänks för mord, den 21-årige norrmannen år åtalad för att inte ha gripit in och avstyrt överfallet. Ytterligare två män åtalas för medhjälp till rån.

Motivet till mordet var ett bråk om pengar. I förhör har flera av de åtalade sagt att de "skulle hämta pengar" i lägenheten. En av dem säger att de skulle göra inbrott hos kvinnan och att de skulle hålla dem som fanns i lägenheten i "schack", skriver Dagbladet.

Fick med sig tv-spel

Enligt åklagaren dödades kvinnan för att hon inte skulle kunna peka ut gärningsmännen, 29-åringen nekar till det påståendet.

Han medger dock de faktiska omständigheterna. Tillsammans med 21-åringen är mannen även misstänkt för ett inbrott hos kvinnan två veckor tidigare.

Efter det berättade kvinnan att hon var rädd och kände sig hotad.

I samband med rånmordet fick gärningsmännen med sig en Playstation och 600 kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!