Universitetssjukhuset i Malmö anmäler den fördröjda diagnosen till IVO. Foto: Ulf RydUniversitetssjukhuset i Malmö anmäler den fördröjda diagnosen till IVO. Foto: Ulf Ryd
Universitetssjukhuset i Malmö anmäler den fördröjda diagnosen till IVO. Foto: Ulf Ryd
Foto: Sanna WikströmFoto: Sanna Wikström
 Foto: Sanna Wikström

Kvinna mådde illa i tre år – hade hjärntumör

Publicerad

I flera år led den unga kvinnan av illamående, buksmärtor och yrsel.

Men trots flera utredningar dröjde det tre år innan hon fick vet att hon hade en hjärntumör.

Nu anmäler Skånes universitetssjukvård i Malmö den fördröjda diagnosen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, sökte gång på gång för sina besvär.

Under drygt tre års tid utreddes hon för illamående, buksmärtor och yrsel - ofta på vårdcentralen, men trots vård blev kvinnan aldrig bättre.

Hon diagnostiserades bland annat med gastrointestinal reflux - vilket innebär att den övre magmunnen inte håller tätt och ger halsbränna, men när hon behandlades blev hon bara sämre.

Först tre år senare fick kvinnan sin korrekta diagnos. Det visade sig att hon hade en hjärntumör.

Mindre men vid tidigare operation

Händelsen anmäls nu av vårdcentralen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Skånes universitetssjukvård skriver i sin anmälan att kvinnan sannolika fått mindre men om hjärntumören upptäckts tidigare om en operation gjorts. Samtidigt skriver de att diagnosen fördröjdes på grund av kvinnans symptom varierade över tid.

Vårdcentralen har efter missen vidtagit åtgärder genom att fortlöpande diskutera patienter med långdragna diffusa symptom.

Nu blir det upp till Inspektionen för vård och omsorg att utreda saken vidare.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag