Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna lyssnade på opera – måste flytta

Kvinnan ska ha haft fönstren öppna även när det snöat och regnat. Foto: JAN DÜSING
Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Ett grannbråk har pågått under flera år i Lund. 

Grannarna hävdar att de tvingas lyssna på opera dagarna i ända – och den utpekade kvinnan anser att hon är utsatt för trakasserier.

Nu tvingas kvinnan flytta.

Det är Hem&Hyra som berättar om det infekterade bråket – med både störningar och hot – som pågått i ett lägenhetshus under tre år.

Tidningen rapporterar om att hyresgäster under den tiden har tvingats bära ytterkläder inomhus på grund av en allt för kall inomhustemperatur. 

Och grannarna pekar gemensamt ut en kvinna som ansvarig för den kalla fastigheten. 

”Golvet var som ett kylskåp”

Enligt fasighetsägaren ska kvinnan ha låtit samtliga fönster i lägenheten stå vidöppna ”dygnet runt och året om”. En granne har berättat om hur det regnade in i kvinnans lägenhet och hur de öppna fönstren täckts med snö och is. 

Det har inneburit att de kringliggande lägenheterna kylts ner. Ett vittne som bor i fastigheten har, enligt Hem&Hyra berättat att temperaturen i hennes lägenhet sjönk till 15 grader vissa dagar under vintern. 

En annan granne citeras i hyresnämndens beslut:

”Golvet var som ett kylskåp och när det var kallt ute fick de gå med inneskor och jacka på.”

Enligt grannarna ska kvinnan också ha varit en stor vän av opera och nyhetssändningar, som hon enligt Hem&Hyra, lyssnat på dagarna i ända. 

Radion ska ha stått i ett öppet fönster och dundrat ut musik på högsta volym. Grannarna anser att operan och nyhetssändningarna stört dem. 

Vräks från sin lägenhet

Grannarnas vittnesmål har varit så trovärdiga att hyresvärden tog ärendet vidare till hyresnämnden . Hyresvärden ansåg att huset skulle ta stryk om kvinnan skulle bo kvar. 

Och därefter sades kvinnans hyreskontrakt upp. Störningarna, hoten och de öppna fönstren gör att kvinnan inte längre har rätt att bo kvar i sin lägenhet i Lund.  

Men kvinnan har varit oförstående till anklagelserna – och hävdat att det är hon som är utsatt för trakasserier. 

Fallet gick till domstol – men hon dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. I stället lät hon meddela att hon inte delade hyresvärdens bild, och att hon inte alls ville flytta. 

Men nu har Lunds tingsrätt meddelat att hyresvärdens beslut att vräka henne varit helt i sin ordning. 

Kvinnan har överklagat hyresnämndens dom till Svea hovrätt. 

Ladda ner Kvällspostens app!