Rätten i Herning. Foto: GOOGLE MAPSRätten i Herning. Foto: GOOGLE MAPS
Rätten i Herning. Foto: GOOGLE MAPS
Kvinnan ska betala ersättning till polisen. Foto: DANSKA POLISENKvinnan ska betala ersättning till polisen. Foto: DANSKA POLISEN
Kvinnan ska betala ersättning till polisen. Foto: DANSKA POLISEN

Kvinna ljög om våldtäkt – får betala 82 000 kronor

Publicerad

Den 18-åriga danska kvinnan ljög om att hon hade blivit våldtagen.

Hon får betala 82 000 kronor men slipper sitta i fängelse, skriver Herning Folkeblad.

Kvinnan polisanmälde i september förra året att hon hade blivit våldtagen i en tunnel vid stationen i jylländska Herning. Enligt kvinnan hade en man bundit hennes händer, satt en plastpåse över hennes huvud och våldtagit henne innan hon kom loss.

Men efter DNA-tester konstaterade polisen att hennes förklaring inte stämde. 

– Vi undersökte DNA-spår från henne och det visade sig att det inte fanns några spår av en man på henne. Det stämde inte överens med det som hon tidigare hade förklarat, sa Henning Præstegaard, poliskommissarie i Herning, till TV Midtvest.

Kvinnan erkände

Efter att kvinnan konfronterats med uppgifterna i november medgav hon att allt varit en lögn. En våldtäkt aldrig hade ägt rum. 

– Det är allvarligt och hon har nu åtalats för detta. Hon har berättat att hon var inne i en psykiskt dålig period, sa Henning Præstegaard till TV Midtvest.

Tvingas betala drygt 82 000 kronor

Rätten i Herning dömde på torsdagen kvinnan till ett villkorligt fängelsestraff i 14 dagar med en prövotid på ett år. Åklagarmyndigheten hade dock krävt att kvinnan skulle dömas till fängelse i 40 dagar. Hon ska under tiden även få behandling för sitt drogmissbruk.

Kvinnan tvingas även betala motsvarande drygt 82 000 kronor i ersättning som ska täcka polisens DNA-tester och utredningsarbete. Hon har sedan tidigare gått med på att betala ersättningskravet till polisen.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag