I bilen hittade polisen en helflaska vodka med cirka en deciliter kvar. Foto: MIKAEL SJÖBERGI bilen hittade polisen en helflaska vodka med cirka en deciliter kvar. Foto: MIKAEL SJÖBERG
I bilen hittade polisen en helflaska vodka med cirka en deciliter kvar. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kvinnan lyckades inte blåsa i polisens alkotest trots flera försök. Hon fick lämna blodprov i stället. Foto: ARKIVKvinnan lyckades inte blåsa i polisens alkotest trots flera försök. Hon fick lämna blodprov i stället. Foto: ARKIV
Kvinnan lyckades inte blåsa i polisens alkotest trots flera försök. Hon fick lämna blodprov i stället. Foto: ARKIV

Kvinna körde bil i stan – med 3,05 promille

Publicerad

Hon körde så vingligt att allmänheten ingrep och stoppade bilen. När polisen kollade hade hon 3,05 promille alkohol i blodet.

Kvinnan erkänner grovt rattfylleri.

– Alla blir vi väl lite knäppa ibland, säger hon i polisförhör.

Det var en tidig kväll i oktober som den medelålders kvinnan från nordvästra Skåne stoppades när hon körde och vinglade på Bangatan i Örkelljunga.

Flera personer hjälpte henne ut ur bilen och bort till en bänk där hon fick sitta och vänta på polisen.

När en patrull kom till platsen sluddrade kvinnan och kunde inte stå upprätt. I bilen hittades två tomma starkölsburkar och en helflaska vodka med cirka en deciliter kvar.

Försågs med handbojor

Kvinnan vevade och satte sig till motvärn när poliserna ville ta med henne i sin bil. Till sist försågs hon med handbojor och trycktes in i bilen.

Hon var för full för att blåsa i alkotest – trots flera försök. I stället fick hon lämna blodprov på Helsingborgs lasarett.

Därefter blev hon omhändertagen och fick vila ut hos polisen eftersom hon inte kunde ta vara på sig själv. Körkortet tog polisen också hand om.

Efter en dryg vecka kom analysresultatet som alltså visade att kvinnan hade 3,05 promille alkohol i blodet.

På gränsen till medvetslös

Det är en promillehalt då den berusade enligt experterna på IQ-initiativet – en informationssajt från Systembolaget – inte kan agera normalt:

"Du uppfattar inte vad som händer och sker och är på gränsen till medvetslös."

Kvinnan förhördes dagen efter sin körning och erkände då grovt rattfylleri.

– Jag var bara så trött. Det blev bara för mycket med allt, sa hon i förhöret.

– Jag hade den där ångesten, men det var första och sista gången jag gör något sådant. Alla blir vi väl lite knäppa ibland.

På direkt fråga svarar kvinnan att hon inte har några alkoholproblem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag