Bröder kidnappade och våldtog kvinna

En kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. Polisens insatsstyrka fritog kvinnan från en lägenhet i Malmö i slutet av april.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Nu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I samband med fritagningen sköt polisen mot en av gärningsmännen som träffades av minst ett skott.
Foto: FRITZ SCHIBLI

En kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. 

Hon fritogs av polis – som i samband med fritagningen sköt en av gärningsmännen.

Nu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning.

Det var i slutet av april som kvinnan stämt träff med en av bröderna. Då kidnappades hon och blev inlåst i en källare. Där hölls hon fången i flera timmar och våldtogs upprepade gånger. Kvinnan blev även misshandlad under tortyrliknande förhållanden. Dessutom ska männen ha pressat kvinnans väninna på pengar för att de skulle släppa henne fri. 

Kvinnan anmäldes saknad av en väninna dagen därpå. Under natten och dagen fick hon motta flera hotfulla sms och samtal från den äldre brodern om att kvinnan skulle skadas om väninnan inte betalade 20 000 kronor.

Kvinnan fritogs av polisen på den plats där väninnan och männen bestämt sig för att träffas för att överlämna lösensumman. I samband med fritagningen sköt polisen den äldre brodern.

Döms till fängelse och utvisning

Nu har de två bröderna, en 16-åring och en 25-åring dömts för människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning. Straffet blir sju år och tre månader för 25-åringen respektive tre år och tre månaders fängelse för hans yngre bror. Båda två döms till utvisning.

Bröderna medger att de haft sex med kvinnan men att det skett i samtycke. 


Kvinnan fritogs under dramatiska former.
Foto: Fritz Schibli

Enligt den yngre broderns advokat kommer domen att överklagas, både när det gäller grov utpressning och våldtäkt. 

– Hans inställning är att han inte känt till att det pågått en utpressning, så jag utgår från att han kommer att överklaga, säger Staffan Lundgren, advokat.

"Det hon har varit med om är helt fruktansvärt"

Martin Nilsson, målsägandebiträde för den kvinna som hölls fången och våldtagen, har inte hunnit diskutera domen med sin klient än. 

– Hon befinner sig inte i Sverige just nu och har deltagit via videolänk. Hon har upplevt detta som oerhört påfrestande. Det hon har varit med om är helt fruktansvärt, säger Nilsson.

I domen beskriver kvinnan att hon varit rädd och uppgiven. Hon hade yrkat på ett högre skadestånd.

– Jag är tacksam att domstolen tagit åklagarens bedömning under övervägande och givit förhållandevis långa straff.

Misstänkta för tidigare våldtäkter

Båda männen dömdes samtidigt för ytterligare våldtäkter. 25-åringen misstänks för att den 8 april ha frihetsberövat en kvinna i sin bil och då misshandlat henne och våldtagit henne. För de brotten döms han för våldtäkt och människorov.

16-åringen misstänks för att tillsammans med en 23-årig bekant ha utsatt en kvinna för en grov våldtäkt den 18 mars. De ska ha trängt in i hennes lägenhet under natten och vid upprepade tillfällen våldtagit henne. Under övergreppen misshandlades kvinnan.

Båda männen döms nu för våldtäkten och tingsrätten bedömer brottet som grovt. 23-åringen döms till fyra år och sex månaders fängelse. 


LÄS MER: Kvinna hölls fången och blev våldtagen 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!