En kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. Polisens insatsstyrka fritog kvinnan från en lägenhet i Malmö i slutet av april. Foto: FRITZ SCHIBLIEn kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. Polisens insatsstyrka fritog kvinnan från en lägenhet i Malmö i slutet av april. Foto: FRITZ SCHIBLI
En kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. Polisens insatsstyrka fritog kvinnan från en lägenhet i Malmö i slutet av april. Foto: FRITZ SCHIBLI
Nu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I samband med fritagningen sköt polisen mot en av gärningsmännen som träffades av minst ett skott. Foto: FRITZ SCHIBLII samband med fritagningen sköt polisen mot en av gärningsmännen som träffades av minst ett skott. Foto: FRITZ SCHIBLI
I samband med fritagningen sköt polisen mot en av gärningsmännen som träffades av minst ett skott. Foto: FRITZ SCHIBLI

Bröder kidnappade och våldtog kvinna

Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern kidnappades, våldtogs och hölls inlåst i en källare i Malmö. 

Hon fritogs av polis – som i samband med fritagningen sköt en av gärningsmännen.

Nu döms två bröder, 25 år och 16 år, till fängelse och utvisning.

Det var i slutet av april som kvinnan stämt träff med en av bröderna. Då kidnappades hon och blev inlåst i en källare. Där hölls hon fången i flera timmar och våldtogs upprepade gånger. Kvinnan blev även misshandlad under tortyrliknande förhållanden. Dessutom ska männen ha pressat kvinnans väninna på pengar för att de skulle släppa henne fri. 

Kvinnan anmäldes saknad av en väninna dagen därpå. Under natten och dagen fick hon motta flera hotfulla sms och samtal från den äldre brodern om att kvinnan skulle skadas om väninnan inte betalade 20 000 kronor.

Kvinnan fritogs av polisen på den plats där väninnan och männen bestämt sig för att träffas för att överlämna lösensumman. I samband med fritagningen sköt polisen den äldre brodern.

Döms till fängelse och utvisning

Nu har de två bröderna, en 16-åring och en 25-åring dömts för människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning. Straffet blir sju år och tre månader för 25-åringen respektive tre år och tre månaders fängelse för hans yngre bror. Båda två döms till utvisning.

Bröderna medger att de haft sex med kvinnan men att det skett i samtycke. 

 

Kvinnan fritogs under dramatiska former.Foto: Fritz Schibli

 

Enligt den yngre broderns advokat kommer domen att överklagas, både när det gäller grov utpressning och våldtäkt. 

– Hans inställning är att han inte känt till att det pågått en utpressning, så jag utgår från att han kommer att överklaga, säger Staffan Lundgren, advokat.

"Det hon har varit med om är helt fruktansvärt"

Martin Nilsson, målsägandebiträde för den kvinna som hölls fången och våldtagen, har inte hunnit diskutera domen med sin klient än. 

– Hon befinner sig inte i Sverige just nu och har deltagit via videolänk. Hon har upplevt detta som oerhört påfrestande. Det hon har varit med om är helt fruktansvärt, säger Nilsson.

I domen beskriver kvinnan att hon varit rädd och uppgiven. Hon hade yrkat på ett högre skadestånd.

– Jag är tacksam att domstolen tagit åklagarens bedömning under övervägande och givit förhållandevis långa straff.

Misstänkta för tidigare våldtäkter

Båda männen dömdes samtidigt för ytterligare våldtäkter. 25-åringen misstänks för att den 8 april ha frihetsberövat en kvinna i sin bil och då misshandlat henne och våldtagit henne. För de brotten döms han för våldtäkt och människorov.

16-åringen misstänks för att tillsammans med en 23-årig bekant ha utsatt en kvinna för en grov våldtäkt den 18 mars. De ska ha trängt in i hennes lägenhet under natten och vid upprepade tillfällen våldtagit henne. Under övergreppen misshandlades kvinnan.

Båda männen döms nu för våldtäkten och tingsrätten bedömer brottet som grovt. 23-åringen döms till fyra år och sex månaders fängelse. 

 

LÄS MER: Kvinna hölls fången och blev våldtagen 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag