Kvinna hölls inlåst i flera dygn i brutal kidnappning

Kvinnan blev misshandlad med bland annat en hammare.
Stugan där kvinnan hölls inlåst.
Foto: Polisen

Den 32-åriga kvinnan uppgav i förhör att hon fick en död fågel intryckt i munnen.

Under flera mardrömsdygn hölls hon instängd och blev grovt misshandlad. 

Nu friar hovrätten tre män – och lindrar straffet för två kvinnor.

När tingsrättens dom i februari i år avkunnades bedömdes samtliga sex åtalade som skyldiga till människorov. Två kvinnor i gruppen dömdes också för grov misshandel.

Det var för ungefär ett år sedan som kvinnan hölls inspärrad i en stuga utanför Höör i Skåne. Hennes armar bands med buntband, hon knivhöggs och hon blev slagen med ett knogjärn. Offret lämnades svårt skadad under en diskbänk.

I förhör har hon också berättat att en av kvinnorna försökte trycka in en död fågel i hennes mun. Den uppgiften kan dock inte bekräftas.

– Att (målsägande) ändå lyckades fly synes bero på en tillfällighet, konstaterar hovrätten över Skåne och Blekinge. 

Döms i hovrätten

För efter att tingsrättens dom överklagats har hovrätten nu friat de tidigare dömda männen.

De tre män som åtalades för att ha varit delaktiga i människorovet konstateras i oskyldiga. De döms endast för annan brottslighet. 

– Min synpunkt är att hovrätten gör en korrekt bevisvärdering. Sen är det jättesynd om offret, hon har fått mycket våld, men man måste ändå nagelfara och värdera hennes berättelse för att kunna döma var och en, säger Mikael Nilsson, försvarsadvokat som företräder en av de friade männen.

– Vi är nöjda med den domen och min klient är oerhört lättad. Han slipper ett långt fängelsestraff.

Kvinnorna erkände

Hovrätten anser att det är kvinnorna som utfört den grova misshandeln och i samförstånd genomfört människorovet. Det erkände också kvinnorna i hovrätten. De kunde kopplas till brottet bland annat eftersom de hade blodspår och DNA på sig.

Därför döms båda till fem års fängelse. 

”Annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga och strafftiden ska bestämmas i enlighet med straffvärdet”, skriver tingsrätten i domen. 

Kvinnorna döms också att betala ett skadestånd på 150 000 kronor, en rejäl sänkning från tingsrättens dom, då de sex personerna dömdes att betala ett skadestånd på 590 000 kronor

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!