Kvinna hittad död på toalett – väktare tas ur tjänst

Väktaren som hade i uppdrag att kontrollera att handikapptoaletten där en handikappad kvinna hittades död har tagits ur tjänst.
Foto: Micke Ölander
Polisen utreder om väktaren glömde kontrollera toaletten eller om den handikappade kvinnan kom in efter att väktaren varit där
Foto: Micke Ölander
"Det ska inte kunna hända", säger Johan Bladh, fastighetsansvarig på köpcentret.
Foto: Micke Ölander
Trots att den delvis förlamade 59-åriga kvinnans kroniska sjukdom förvärrats ansåg Försäkringskassan att hon inte behövde hjälp att gå på toalett
Foto: LÄSARBILD
Beslutet att vägra henne assistans kom ett dygn innan hon hittades död av städpersonal på en handikapptoalett i Malmö.
Foto: LÄSARBILD

MALMÖ. Väktaren som hade i uppdrag att kontrollera att handikapptoaletten där en handikappad kvinna hittades död har tagits ur tjänst.

Polisen utreder om väktaren glömde kontrollera toaletten eller om den handikappade kvinnan kom in efter att väktaren varit där.

– Det ska inte kunna hända, säger Johan Bladh, fastighetsansvarig på köpcentrat.

Toaletten där den MS-sjuka och rullstolsburna 57-åriga kvinnan hittades död ligger på andra våningen i köpcentrat Hansa i centrala Malmö. För att komma dit måste man gå in en kort, smal, korridor. Nästan i slutet av den ligger toaletten på höger sida.

Johan Bladh, ansvarig för fastigheten, visade i dag för Kvällsposten hur larmet fungerar.

Tre larmknappar

– Det finns tre knappar för att utlösa larmet, säger han.

Efter att han tryckt på en av knapparna tändes en röd lampa utanför toaletten och en ljudsignal hördes.

För att stänga av larmet måste man trycka på en återställningsknapp som sitter på väggen vid dörrkarmen.

Det var här inne kvinnan hittades död av en städare på söndagen den 2 oktober efter att ha varit på en föreläsning i Malmö på lördagen. Hon skulle ha hämtats av färdtjänst på lördagseftermiddagen.

Köpcentrat har öppet till kl 17 på lördagar och det finns tydliga instruktioner till väktarna vad som ska göras i samband med stängning.

– Enligt våra rutiner ska de kontrollera toaletterna efter stängning, säger Johan Bladh.

Vet ni om väktaren som tjänstgjorde den här dagen hade kontrollerat toaletten?

– Antingen har väktaren missat det eller så har kontrollen gjorts innan kvinnan gick in, vilket så klart inte ska få hända, säger Johan Bladh.

Helt övergiven

Om så är fallet, att den rullstolsburna kvinnan tog sig in på handikapptoaletten efter att väktaren varit där men strax innan stängning, så var hon i praktiken helt övergiven.

Eftersom toaletten ligger på andra våningen, avsides, och köpcentrat töms på besökare och personal efter stängning står det tomt tills nästa dag.

Väktare patrullerar inte under natten. Och även om kvinnan skulle ha kunnat trycka på någon av de tre larmknapparna hade ingen hört det.

Larmet är enbart lokalt och går inte till någon ledningscentral.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!