Kvinna hittad död – maken anhållen

En fastighet har spärrats av, men polisen är mycket förtegen om insatsen.
Foto: Anders Gronlund
Foto: Anders Gronlund
Foto: Anders Gronlund
Foto: / Anders Gronlund

En kvinna i 70-årsåldern hittades på torsdagskvällen död i sitt hem utanför Ystad.

Kvinnans make fördes till sjukhus med allvarliga skador. Nu är han anhållen misstänkt för mord.

En kvinna i 70-årsåldern hittades på torsdagskvällen död i sitt hem, en gård utanför Ystad. Polisen fattade misstankar om att kvinnan bragts om livet, och på fredagsmorgonen meddelades att hennes man, också han i 70-årsåldern, misstänks för mord. På eftermiddagen anhölls han av åklagare.

Det var vid 18.20-tiden på torsdagskvällen som polis larmades till gården som ligger i Ystadstrakten. Inledningsvis var uppgifterna om vad som hade hänt mycket knapphändiga.

– Vi misstänker att ett grovt brott har begåtts. En eller två personer ska vara skadade, sa Calle Persson vid polisens ledningscentral på kvällen.

Misstänkt för mord

Under kvällen kom uppgifter om att en man förts till sjukhus med ambulans.

– Det är en äldre man. Han är allvarligt skadad, sa Anna Möller vid Region Skånes pressjour.

Mannen fördes senare under kvällen vidare till Skånes universitetssjukhus i Lund. På fredagsmorgonen meddelade polisen att mannens skador inte var livshotande. 

Han är nu misstänkt för att ha dödat sin hustru. 

– Mannen är frihetsberövad. Målet är att ha häktningsförhandling på måndag, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen på fredagsmorgonen.

Vid 12.45-tiden på fredagen anhölls mannen, misstänkt för mord. Ytterligare förhör ska hållas med honom under fredagseftermiddagen, meddelar Åklagarmyndigheten.

Larmades om brand

När larmet kom på torsdagskvällen, skickades först räddningstjänsten till gården med anledning av brand. Men ganska snart kunde räddningstjänstpersonalen konstatera att det rörde sig om ett polisiärt ärende. Varför det första larmet kom in som brand, är ännu inte klarlagt.

– När man ringer ett larmsamtal efter en mycket svår händelse är det inte säkert att man kan ge en fullständig berättelse, utan larmoperatören får försöka lugna ner och tyda vad som sägs. Och då har man skickat räddningstjänsten, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen på fredagsförmiddagen.

Räddningstjänsten stannade sedan kvar på platsen för att stötta polisen i deras arbete.

– Vid en sådan här händelse stöttar blåljusorganisationerna varandra.

Häktningsförhandling

Gården är på fredagen fortfarande avspärrad. Teknikerna har jobbat på platsen under natten.

– Rapporten från teknikerna får vi i dag. Sedan tittar vi på den och ska vi sen jämföra mot den förhörsutsagan från den frihetsberövade mannen. Vi har en brottsplats, vi har en frihetsberövad och vi har de inledande åtgärderna. Nu ska vi färdigställa så att det kan gå till häktningsförhandling på måndag, säger Ewa-Gun Westford.

Kvinnans anhöriga är underrättade om dödsfallet.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!