Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna körde omkring med yxa, knivar och spjut i bilen

En kvinna i Småland åtalas för grov olovlig körning och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Foto: polisen / polisen
I bilen hittade polisen bland annat ett 20-tal knivar, en lie och ett hemmagjort spjut.
Foto: polisen / polisen

Kvinnan körde bil trots indraget körkort. När polisen stoppade henne fann de ett stort antal knivar och andra farliga föremål i bilen. 

Nu åtalas kvinnan för grov olovlig körning och brott mot knivlagen.

Det var en kväll i början av september som en polispatrull mötte den misstänkta bilen i Åseda, Uppvidinge kommun. En koll av bilens registreringsnummer visade att bilens ägare hade fått sitt körkort indraget 2020. Polisen följde därför efter bilen och konfronterade de två passagerarna när de parkerat utanför Coop. 

Den kvinna i 25-årsåldern som kört bilen hade indraget körkort och brottsmisstanke om grov olovlig körning upprättades. 

I åtalet står att läsa: 

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom hon tidigare lagförts för olovlig körning.”

20-tal knivar och farliga föremål

När polisen undersökte fordonet upptäckte de ett stort antal farliga föremål i baksätet och bagageutrymmet. Runt 20 knivar, både kockknivar, moraknivar, fällknivar och bruksknivar påträffades. Polisen fann också en yxa, en lie, ett svärd, en spetsig metallpinne och ett hemmagjort spjut. Brottsmisstanken beskrivs i förundersökningen med följande ord:

”Brott mot knivlagen genom att NN uppsåtligen och olovligen har innehaft flertalet knivar och stickvapen på allmän plats.” 

Kvinnan gav i förundersökningen ingen kommentar om brottet grov olaglig körning. I förhöret framgår att kvinnan eventuellt var medveten om att körkortet var indraget, samtidigt påstod hon att hon trodde att körkortet var giltigt och att hon fick köra bil. 

Vidare berättade kvinnan att hon hade fått ett brev hem från Transportstyrelsen. Där uppmanades hon att skicka in ett fotografi till körkortet men brevet innehöll ingen ytterligare information. 

Förnekar brott

I förundersökningen förnekar kvinnan brott mot knivlagen. Hennes egen förklaring till samlingen av farliga föremål i bilen var en pågående flytt mellan två orter. När förhörsledare påpekade att Åseda inte ligger på vägen mellan de två orterna blev kvinnans svar att hon ”brukar åka runt lite”.

Det omfattande innehavet av knivar och andra farliga föremål förklarade kvinnan med att hon samlar på knivar och liknande föremål. Och när förhörsledaren informerade henne om att knivarna och övriga stickvapnen skulle omhändertas av polisen svarade kvinnan att hon ville ha tillbaka sina grejer. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Fyra personer har förts till sjukhus efter ett bråk på flera platser utomhus i Lund.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!