Lasarettet i Landskrona. Foto: BERTIL HASKEL
Lasarettet i Landskrona. Foto: BERTIL HASKEL

Kvinna glömdes bort på toalett – dog kort senare

Publicerad

Hon glömdes bort av av lasarettspersonalen inne på en toalett.

När hon hittades låg hon på golvet med svullen tunga och 40-graders feber – och en månad senare dog kvinnan.

Nu är fallet på lasarettet i Landskrona lex Maria-anmält.

Den 8 mars inträffade incidenten på lasarettet i Landskrona som nu har lex Maria-anmälts.

I anmälan kan man läsa hur en kvinna under natten glömts bort på toaletten. Hon hittades sedan medvetslös och med svåra krämpor på toalettgolvet. Hon ska ha bitit sig i tungan, som när hon hittades var svullen och blålilla.

Efter att personalen insett vad som inträffat kontaktades narkosjouren som tvingades använda sig av syrgastub för att säkra hennes andning. Kvinnan då hade 41-graders feber och visade tecken på lunginflammation.

Kvinnan fördes akut i ambulans till NIVA i Lund.

Hon överlevde där och då, men blott en månad senare – och utan fastställd dödsorsak – avled kvinnan.

– Jag vill inte kommentera det före vår undersökning är avslutad, säger Catharina Borna, Chefläkare för divisionen Specialiserad Närsjukvård i Region Skåne.

”Stor sorg att missta en frisk mamma”

I lex Maria-anmälan kopplar en nära anhörig till kvinnan ihop händelsen med kvinnans död. Personen påpekar också att personalen äventyrat kvinnans liv då de glömt bort henne på toaletten, personen menar också att patientsäkerheten varit för dålig då anhöriga ringt på personal för att kvinnan skulle gå på toaletten. Det hade dröjt 10-15 minuter innan personal kommit för att hjälpa.

"Anhöriga blev kontaktade först klockan 05.00 på morgonen. Det är en väldigt stor sorg för oss anhöriga att missta en frisk mamma på detta sätt. Hon kämpade och sa att hon ville bli frisk", skriver den anhörige.

"Jag har själv arbetat på natten och är sjuksköterska. För mig är det självklart att inte lämna patienter eller stå utanför dörren till personen är färdig och ligger skönt i sängen". 

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag