Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna glömdes bort på toalett – dog kort senare

Lasarettet i Landskrona. Foto: BERTIL HASKEL

Hon glömdes bort av av lasarettspersonalen inne på en toalett.

När hon hittades låg hon på golvet med svullen tunga och 40-graders feber – och en månad senare dog kvinnan.

Nu är fallet på lasarettet i Landskrona lex Maria-anmält.

Den 8 mars inträffade incidenten på lasarettet i Landskrona som nu har lex Maria-anmälts.

I anmälan kan man läsa hur en kvinna under natten glömts bort på toaletten. Hon hittades sedan medvetslös och med svåra krämpor på toalettgolvet. Hon ska ha bitit sig i tungan, som när hon hittades var svullen och blålilla.

Efter att personalen insett vad som inträffat kontaktades narkosjouren som tvingades använda sig av syrgastub för att säkra hennes andning. Kvinnan då hade 41-graders feber och visade tecken på lunginflammation.

Kvinnan fördes akut i ambulans till NIVA i Lund.

Hon överlevde där och då, men blott en månad senare – och utan fastställd dödsorsak – avled kvinnan.

– Jag vill inte kommentera det före vår undersökning är avslutad, säger Catharina Borna, Chefläkare för divisionen Specialiserad Närsjukvård i Region Skåne.

”Stor sorg att missta en frisk mamma”

I lex Maria-anmälan kopplar en nära anhörig till kvinnan ihop händelsen med kvinnans död. Personen påpekar också att personalen äventyrat kvinnans liv då de glömt bort henne på toaletten, personen menar också att patientsäkerheten varit för dålig då anhöriga ringt på personal för att kvinnan skulle gå på toaletten. Det hade dröjt 10-15 minuter innan personal kommit för att hjälpa.

"Anhöriga blev kontaktade först klockan 05.00 på morgonen. Det är en väldigt stor sorg för oss anhöriga att missta en frisk mamma på detta sätt. Hon kämpade och sa att hon ville bli frisk", skriver den anhörige.

"Jag har själv arbetat på natten och är sjuksköterska. För mig är det självklart att inte lämna patienter eller stå utanför dörren till personen är färdig och ligger skönt i sängen". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!