Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna frias – för att hon lider av tourettes

Kvinnan åtalades för hets mot folkgrupp och förtal – men frias nu eftersom hon lider av Tourettes syndrom och därför inte alltid kan kontrollera vad hon säger.
Foto: Christian Örnberg

Den 43-åriga Helsingborgskvinnan attackerade fyra unga flickor med arabisk bakgrund och skrek rasistiska förolämpningar. Bland annat "jävla araber" och "stick hem till era hemländer".

Kvinnan åtalades för hets mot folkgrupp och förtal – men frias nu eftersom hon lider av Tourettes syndrom och därför inte alltid kan kontrollera vad hon säger.

Händelsen utspelades på en buss i Helsingborg i november förra året. Tre unga flickor klev ombord på bussen och upptäckte en väninna som satt längst bak. I närheten även den nu frikända 43-åriga kvinnan.

Det var när de tre gick ner och satte sig hos väninnan som 43-åringen plötsligt utan synbar anledning började skrika förolämpningar åt dem. Det var "jävla araber", "stick hem till era hemländer" och "jävla idioter". Alla andra på bussen hörde det också.

Dessutom slog kvinnan till en av flickorna på armen.

Kvinnan erkänner alltihop

Den 43-åriga kvinnan åtalades för hets mot folkgrupp, alternativt förtal, och i tredje hand förolämpning och ringa misshandel. Hon erkänner det inträffade men frias alltså ändå eftersom hon har läkarintyg på att hon lider av Tourettes syndrom.

Tourettes är en funktionsnedsättning som visar sig genom upprepade reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. Typiskt kan det röra sig om ofrivilliga utbrott av fula ord eller socialt opassande kommentarer.

43-åringens advokat hänvisade i rätten till en artikel i Läkartidningen där sjukdomen beskrivs och där just de så kallade vokala ticsen lyfts fram. Och Helsingborgs tingsrätt tog intryck av den bevisningen.

"Omöjliga att kontrollera"

"Tourettes syndrom beskrivs som ett neuropsykiatriskt funktionshinder där den drabbade personen har upprepade ofrivilliga rörelser och läten eller uttalade ord som kallas tics. Av artikeln från Läkartidningen angående Tourettes syndrom framgår att det även kan röra sig om att uttala hela meningar. I läkarintyget beskrivs att tics är i det närmaste omöjliga att kontrollera."

"Mot bakgrund av detta anser inte tingsrätten att åklagaren visat att (43-åringen) varit så pass medveten om sina handlingar att kravet på medvetande är uppfyllt. (43-åringens) handlingar kan ha varit en konsekvens av ofrivilliga tics som hon inte har kunnat kontrollera. Åklagaren har alltså inte motbevisat att det förhåller sig på detta sätt."

"Det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att (43-åringen) haft uppsåt till gärningarna. Hon ska alltså frikännas."

Kvällsposten har sökt åklagaren i ärendet.