Kvinna från Växjö hyrde ut bluffbostäder

Kvinnan fick pengar från 13 personer som hon hade lurat på med bluffannonser Blocket.

En kvinna i 30-årsåldern hyrde ut lägenheter via sin mammas konto på Blocket – som hon inte ägde.

Hon fick in pengar från sammanlagt tretton personer som hon senare spelade bort.

Nu döms kvinnan till sex månaders fängelse för tretton fall av bedrägeri.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, utgav sig för att hyra ut lägenheter via annonser på Blocket. Hon svarade på annonser som rörde lägenheter i hela landet och tog in hyran i förskott. Bland annat sade sig kvinnan äga en lägenhet på Drottninggatan i Göteborg och en bostadsrätt i Eslöv – på samma gata som hon själv bodde på.

För att få kontakt med personerna lånade 33-åringen sin mammas konto på Blocket, med villkoret att mamman fick hälften av pengarna.

Enligt överrenskommelse mellan kvinnan och de målsägande skulle grannen till respektive lägenhet lämna ut nyckeln till botstaden som hon påstod sig äga.

Använde pengarna till spelberoende

Kvinnan, som är från Växjö-trakten, hade ett spelberoende och fick inte socialbidrag. Det, anser hon, ledde till ond cirkel. Brotten som hon begick, berättar hon, var ett uttryck för hennes spelberoende, som hon nu säger sig blivit av med.

Det var också till hennes spelberoende som pengarna till en början gick till. Men i takt med att hon fick in mer pengar började hon spendera pengarna på andra saker också.

2012 dömdes hon till samhällstjänst för 22 fall av bedrägeri. Kvinnan berättar i förhör att hon då fick kontakt med en polis som hjälp henne ur missbruket. Hon beskriver det som att hon mådde dåligt av bedrägerierna och att det var anledningen till att hon angav sig själv och erkände samtliga tretton brott.

Dömd till fängelse

Hovrätten valde att gå på tingsrättens dom på sex månaders fängelse. Men väljer att höja skadestångskraven. Kvinnas ska betala ut ett skadestånd på sammanlagt 57 000 kronor till nio personer.

Dessutom ska kvinnan, solidariskt med sin mamma, betala ytterligare ett skadestånd på 19 000 kronor till fyra målsägande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!