Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna förlorade 40 000 i onlinespel på jobbet

I SPELDJÄVULENS KLOR. Allt fler svenskar hamnar i ett spelberoende genom tillgängligheten och det enorma utbudet av nätspel på datorn. Konsekvenserna blir ofta stora skulder, kriminalitet och personliga tragedier. (Bilden är arrangerad.)
Foto: Christer Järeslätt
Spelberoendet har krossat hela hennes liv.
Man, hus, pengar, vänner, arbete - allt är borta.
Kvar finns bara skulder, cirka 400 000 kronor, och ett åtal för grov förskingring.
- Folk förstår inte spelmissbrukets djävulskap. Det går inte att sluta. Det är lika starkt som beroendet av alkohol och narkotika är för vissa, säger Kristianstadskvinnan, som är i 45-årsåldern.
Nu väntar rättegång för de bedrägerier kvinnan gjorde på sin arbetsplats där hon manipulerade och förfalskade åter-köpskvitton.
- Jag älskade mitt jobb, mina arbetskamrater och kände stor respekt och lojalitet mot arbetsgivaren. Ändå förskingrade jag 42 000 kronor, säger hon.

Fastnade för åtta år sedan

Det var för närmare åtta år sedan som hon fastnade framför datorn och ett amerikanskt internetspel av typen enarmad bandit.
- Innan dess hade jag spelat på Jack Vegas-automater. Men det kändes obekvämt och pinsamt inför andra människor. Det var härligt när internet slog igenom och jag kunde sitta ensam och spela dygnet runt. Jag smög inför min man och son, fortsätter hon.

Lyckades bli spelfri i två år

Missbruket trappades upp. Hon tricksade och skuldsatte sig på alla möjliga vis.
- Det finns väl inte ett sms-lån som jag inte utnyttjat.
Kvinnan kraschade ekonomiskt och mentalt. Avslöjades av sin man, som då förlät henne. Hon fick hjälp av föräldrarna att komma på fötter och höll sig spelfri i två år.
- Sedan sprack det och gick bara utför. Fruktansvärt destruktivt, ändå lyckades jag hålla masken både hemma och på jobbet. Men jag mådde uselt.

Förskingrade på jobbet

Beroendet av det amerikanska internetspelet hade hon ingen möjlighet att bryta. Då och då trillade någon vinst in på spelkontot. Pengarna omsattes och försvann omedelbart.
I januari i år var hon så desperat att hon började förskingra företagets tillgångar. I slutet av mars var hennes blufftransaktioner upptäckta och kartlagda.
Hon erkände omedelbart sin skuld.
- Jag planerade att ta mitt liv, men hamnade på psykakuten.

"Tacksam att jag åkte fast"

Hennes man tog ut skilsmässa, hon fick flytta från huset, jagad av kronofogden med ett personligt skuldberg på 400 000 till hög ränta. Självklart förlorade hon jobbet.
Nu väntar rättegången och en oviss, till synes tröstlös framtid.
- Ändå är jag tacksam för att jag åkte fast. Jag hoppas kunna få vård och behandling. Ingen klarar att ta sig ur ett djupt spelberoende av egen kraft. Man måste få hjälp, villkorslöst, säger hon.

RÄTTELSE. Den spelberoende kvinna Kvällsposten skriver har under sina år som spelmissbrukare i själva verket gjort miljonförluster på internetspel. Kvar har hon en skuld på 400 000 kronor. Rubrikerna gav ett missvisande intryck av att hennes totala spelförluster var begränsade till den summan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!