Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna fick utredning om barnsexbrott i brevlådan

Brevet från åklagarmyndigheten innehöll både de handlingar kvinnan begärt men även delar ur en förundersökning gällande ett annat fall som hon inte hade någon koppling till. Foto: Privat
Åklagarkammaren huserar i samma hus som polisen i Växjö. Foto: Google Maps

En kvinna i Växjö hade begärt ut handlingar från åklagarmyndigheten – men de skickade helt fel dokument. I brevet låg utskrifter av förhör om flera fall av sexualbrott mot barn.

– Jag tycker synd om de som blivit drabbade, säger kvinnan.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

En kvinna i 45-årsåldern tog kontakt med åklagarmyndigheten i Växjö för att begära ut några handlingar från ett mål där hon är målsägare. 

När brevet med handlingarna kom på posten den 26 april fick hon en chock – myndigheten hade skickat förundersökningsmaterial från ett helt annat fall – som hon inte hade någonting med att göra.

I brevet fanns protokoll från flera förhör gällande ett sexualbrott mot barn under 15 år. I brevet fanns detaljerade förhör med både den misstänkte gärningsmannen och offrens anhöriga.

– Jag blev väldigt chockad och tyckte väldigt synd om familjen som blivit exponerad för en helt främmande person.

"Jättestora konsekvenser"

Inga känsliga uppgifter hade maskats i dokumenten och för kvinnan kändes det obekvämt att läsa.

Kvinnan menar att området som Växjö åklagarkammare har hand om inte är så stort – och att det mycket väl hade kunnat vara så att hon kände någon av de inblandade. 

– Det här är ju inte bara ett förhör utan flera stycken med väldigt känsliga uppgifter. Jag kommer inte sprida det till någon så klart men hade det hamnat hos fel person kunde det fått jättestora konsekvenser för familjen, säger hon.

Kvinnans egen teori är att hon fick handlingarna eftersom både hennes och det andra ärendet slutar på samma ärendenummer – och att de på något sätt hamnat i samma hög innan de lagts i kuvertet.

– Det här är för dåligt. Vi måste kunna lita på att åklagare och polis handskas med så här känsligt material på ett korrekt sätt, säger hon.

Kan råda särskild sekretess

Det är oklart om handlingarna som skickades fel gäller ett fall där åtal väckts eller om det handlar om en fortfarande pågående förundersökning.

– Har åtal inte väckts så föreligger förundersökningssekretess och både polis och åklagare lyder ju själva under den. Om utredningen läggs ner så fortsätter sekretessen så att inga vittnen ska kunna påverkas tills att utredningen eventuellt tas upp igen, säger experten Ulrika Borg, advokat på advokatbyrån KRIM.

Ulrika Borg, rättsexpert och advokat vid advokatbyrån KRIM. Foto: Privat/Ulrika Borg

Enligt kvinnan var de senaste förhören daterade i april vilket gör det osannolikt att åtal redan skulle vara väckt. Men även om det har det så är sannolikheten hög att det ändå handlar om sekretessbelagda förhör.

– Sekretess efter andra regler är ofta förekommande i sexualbrott och i synnerhet när unga personer blivit utsatta. Då gäller sekretessen allt, både åtal, huvudförhandling och domen.

När handlingar råder under särskild sekretess måste alltid en sekretessprövning göras om de ska lämnas ut – då maskas känsliga detaljer innan handlingarna skickas.

– När förundersökningen röjs kan det skada förundersökningen. Det låter obevekligen som åklagarmyndigheten tabbat sig genom att röja sin egen sekretess, säger Ulrika Borg.

Polisen bekräftar anmälan

Kvinnan som fick handlingarna polisanmälde direkt Växjö åklagarkammare.

När tjänstemän inom åklagarmyndigheten och polisen begår brott inleder särskilda åklagarkammaren en förundersökning som utreds av enheten för särskilda utredningar hos polisen. Enhetschefen bekräftar att anmälan har gått vidare till dem och att de tog emot den i början av maj.

– Det är en pågående förundersökning om brott mot tystnadsplikten, säger Lars Gunnar Björnqvist, enhetschef på särskilda utredningar i region Syd.

Utredningen är fortfarande pågående vilket innebär att det inte är klarlagt om brott har begåtts och i så fall vem på åklagarkammaren som bär ansvaret.

Brott mot tystnadsplikten leder i regel till böter.

"Naturligtvis inte bra"

Områdeschefen för åklagarområde Syd känner inte igen specifika fallet och uttalar sig därför generellt.

– Jag vill vara försiktig med att säga något om brott tills utredningen visar vad som har hänt, säger Lisbeth Johansson, områdeschef för åklagarområde Syd.

Lisbeth Johansson, områdeschef och överåklagare vid åklagarområde Syd. Foto: Thomas Carlgren AB

Hon berättar att alla på åklagarmyndigheten generellt är skyldig att vara aktsamma med handlingar.

– Det gäller både papper och handlingar på datorn, säger hon.

Hon vill inte spekulera i vad det skulle innebära att en anställd vid åklagarmyndigheten fälls för brottet.

– Det är naturligtvis inte bra om det skulle vara så men jag kan inte yttra mig angående det specifika ärendet, säger Lisbeth Johansson.

Växjö åklagarkammare säger sig vara ovetande om fallet.

– Det här är inget ärende som jag känner till, säger Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare och kammarchef vid Växjö åklagarkammare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!