FÖRLAMAD AV VÅRDEN. Det är inte säkert att kvinnan som är i 30-årsåldern någonsin kan gå ordentligt igen. En infektion i samband med ryggbedövning vållade de svåra skadorna. Foto: Patric Söderström
FÖRLAMAD AV VÅRDEN. Det är inte säkert att kvinnan som är i 30-årsåldern någonsin kan gå ordentligt igen. En infektion i samband med ryggbedövning vållade de svåra skadorna. Foto: Patric Söderström

Kvinna fick förlamning efter ryggbedövning

Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern har drabbats av förlamning och kan nu inte gå utan hjälpmedel. Skadan vållades när hon fick ryggbedövning på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Detta är en allvarlig vårdskada, konstaterar chefsläkaren Peter Janson.

Kvinnans prognos ser inte bra ut. Det är inte troligt att hon blir helt återställd.

Kvinnan opererades hösten 2014 för bukproblem. Hon hade opererats flera gånger tidigare men den här gången fick hon svåra smärtor efteråt. I slutet av november gjordes därför ett akutingripande och en kateter sattes in till ryggmärgen för att kunna ge bedövning med maximal effekt.

Eftersom kvinnans smärtor var så svåra fick hon behålla ryggbedövningen i över en månad – från slutet av november till början av januari 2015. Det är betydligt längre än en sådan bedövning brukar användas.

– Normalt tas den bort efter något eller några dygn. Men här fick katetern ligga kvar, säger Peter Janson.

– Den här kvinnan hade en uttalad smärtproblematik, och detta hjälpte. Men tyvärr skulle det visa sig att det som hjälpte också blev det som stjälpte.

Fick svårt att röra benen

Strax efter nyår märkte kvinnan själv att hon hade fick svårt att röra sina ben.

– Hon märkte först att det ena benet inte fungerade och inom 24 timmar fick hon problem även med det andra. Hon undersöktes med magnetkamera och då upptäcktes tecken på en infektion vid ryggmärgen.

Kvinnan kördes akut till neurokirurgen i Lund där infektionen åtgärdades med en operation i ryggmärgen. Trots detta har hon inte fått tillbaka full rörlighet i sina ben.

"Under rehabilitering"

– Hon är under rehabilitering men hon har inte fått tillbaka den rörlighet hon hade före operationen. Hon har fortfarande en svaghet i benen och kan inte gå utan hjälpmedel, säger chefsläkaren Peter Janson.

– Det går inte att exakt förutsäga hur slutresultatet av detta kommer att bli. Man kan tyvärr inte säga att hon kommer att bli återställd. Prognosen är inte bra.

Blekingesjukhuset ska skaffa sig tydligare rutiner för hur ryggbedövningar ska hanteras. Vårdgivaren har också anmält händelsen som en allvarlig vårdskada enligt Lex Maria.

– Det är ett tragiskt resultat av våra insatser, säger Peter Janson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag