Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna fick förlamning efter ryggbedövning

FÖRLAMAD AV VÅRDEN. Det är inte säkert att kvinnan som är i 30-årsåldern någonsin kan gå ordentligt igen. En infektion i samband med ryggbedövning vållade de svåra skadorna. Foto: Patric Söderström

En kvinna i 30-årsåldern har drabbats av förlamning och kan nu inte gå utan hjälpmedel. Skadan vållades när hon fick ryggbedövning på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Detta är en allvarlig vårdskada, konstaterar chefsläkaren Peter Janson.

Kvinnans prognos ser inte bra ut. Det är inte troligt att hon blir helt återställd.

Kvinnan opererades hösten 2014 för bukproblem. Hon hade opererats flera gånger tidigare men den här gången fick hon svåra smärtor efteråt. I slutet av november gjordes därför ett akutingripande och en kateter sattes in till ryggmärgen för att kunna ge bedövning med maximal effekt.

Eftersom kvinnans smärtor var så svåra fick hon behålla ryggbedövningen i över en månad – från slutet av november till början av januari 2015. Det är betydligt längre än en sådan bedövning brukar användas.

– Normalt tas den bort efter något eller några dygn. Men här fick katetern ligga kvar, säger Peter Janson.

– Den här kvinnan hade en uttalad smärtproblematik, och detta hjälpte. Men tyvärr skulle det visa sig att det som hjälpte också blev det som stjälpte.

Fick svårt att röra benen

Strax efter nyår märkte kvinnan själv att hon hade fick svårt att röra sina ben.

– Hon märkte först att det ena benet inte fungerade och inom 24 timmar fick hon problem även med det andra. Hon undersöktes med magnetkamera och då upptäcktes tecken på en infektion vid ryggmärgen.

Kvinnan kördes akut till neurokirurgen i Lund där infektionen åtgärdades med en operation i ryggmärgen. Trots detta har hon inte fått tillbaka full rörlighet i sina ben.

"Under rehabilitering"

– Hon är under rehabilitering men hon har inte fått tillbaka den rörlighet hon hade före operationen. Hon har fortfarande en svaghet i benen och kan inte gå utan hjälpmedel, säger chefsläkaren Peter Janson.

– Det går inte att exakt förutsäga hur slutresultatet av detta kommer att bli. Man kan tyvärr inte säga att hon kommer att bli återställd. Prognosen är inte bra.

Blekingesjukhuset ska skaffa sig tydligare rutiner för hur ryggbedövningar ska hanteras. Vårdgivaren har också anmält händelsen som en allvarlig vårdskada enligt Lex Maria.

– Det är ett tragiskt resultat av våra insatser, säger Peter Janson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!