Kvinna får leva med operationsduk i buken

Kvinnan led av cancer och genomgick en komplicerad operation i juni i fjol.

Men vid en rutinkontroll sex månader senare visade det sig att en operationsduk glömts kvar i kvinnans buk.

Nu får duken vara kvar eftersom det är en större risk att ta bort den. Det framgår av sjukhusets lex Maria-anmälan.

Kvinnan, som är i 75-årsåldern, led av en svår typ av cancer och i juni i fjol var det dags för operation. Under totalt åtta timmar opererades kvinnan på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Men när patienten sedan kom tillbaka för att genomgå sin rutinmässiga röntgenkontroll sex månader senare upptäcktes plötsligt något underligt i kvinnans buk. Vid en närmare granskning visade det sig att en operationsduk glömts kvar i magen efter operationen.

Risker att ta bort

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan har kvinnan inte haft några obehag eller problem av den kvarglömda duken, däremot gör sjukhuset bedömningen att det finns risk för komplikationer om duken skulle försöka opereras bort. Det främmande föremålet kommer därför att bli kvar i kvinnans buk.

Enligt sjukhuset kan det finnas flera bidragande orsaker till den kvarglömda operationsduken. Operationens längd, att flera operationsläkare har varit inblandade i ingreppet och en bristfällig kontrollräkning av antalet dukar, ses som möjliga förklaringar.

Sjukhuset säger sig nu ha gått igenom sina rutiner för kontroll av operationsmaterial och har även påbörjat en händelseanalys av incidenten, enligt anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!