Kvinna dog vid tidig förlossning

En kvinna dog vid en förlossning förra året – nu anmäler sjukhuset händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Barnet förlöstes akut med kejsarsnitt och mår i dag bra. 

Men i samband med förlossningen fick mamman lungproppar och dog.

Nu anmäler Region Skåne sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan fick under sin drygt halva graviditet förra året en psykos och överfördes till en psykiatrisk avdelning. Eftersom tillståndet förvärrades beslutades det om tvångsvård, enligt Kristianstadbladet.

Av det blev patienten blev orolig och fick hög puls. Psykjouren informerades via telefon, men en sjuksköterska gjorde bedömningen att det kunde vänta. Tillståndet verkade förbättras.

Region Skåne vill få sin utredning bedömd av inspektionen för Vård och omsorg.
Foto: SANNA WIKSTRÖM

Kvinna dog vid förlossning

Men bara en timme senare fick kvinnan akuta andningsbesvär – och fördes till akuten. Man misstänkte snart att hon drabbats att lungemboli – blodproppar i lungorna. 

De akuta vårdinsatser som gjordes svarade inte som tänkt och kvinnan blev sämre. För att rädda barnet togs ett beslut om att göra ett kejsarsnitt. Barnet fördes till neonentalvården och mår i dag bra.

Men kvinnans liv gick inte att rädda, enligt Kristianstadbladet.

Region Skåne har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. En bedömning av sjukhusets egen utredning ska göras.

– Det är vanligare med proppbildning när man är gravid, och därför görs en riskbedömning redan vid mödrahälsovården, om patienten har ökad risk för detta, säger Katharina Ornstein, chefläkare inom sjukvårdsförvaltning Kryh, till Kristianstadbladet.

Katharina Ornstein, chefläkare inom sjukvårdsförvaltning Kryh.
Foto: JENS CHRISTIAN

Inget samband

– Man kan inte peka på någon enskild orsak att den här barriären har brustit. Men när det är så allvarliga händelser vill vi göra allt vi kan. Då har vi sett på flödet, vad som händer när man blir urakut sjuk, och hur vi rapporterar till varandra. Där ser vi att det kan finnas vissa förbättringar allmänt sett, säger chefläkaren.

Enligt Katharina Ornstein finns det inte ett samband med att kvinnan var inlagd på psykiatrin och de medicinska komplikationer som uppstod. 

– Nu anmäler vi detta vidare till IVO för att vi vill ha deras granskning av vår utredning, och se om det finns något vi kan förbättra för att det inte ska inträffa igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!