Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna dog efter brand i rullstol – vården anmäls

Kvinnan i rullstolen fattade eld när hon satt och rökte på vårdboendet. Arkivbild.
Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Nu ska boendet se över riskbedömningen för hyresgäster som röker. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan i 75-årsåldern satt i sin rullstol på innergården på vårdhemmet och rökte.

Plötsligt uppstod en brand och kvinnan dog – och nu har socialnämnden gjort en lex Sarah-anmälan efter konstaterade brister på boendet.

Händelsen inträffade den 8 juli på ett vårdboende i Gislaved. Kvinnan i 75-årsåldern befann sig i sin rullstol på innergården vid 9-tiden på morgonen och rökte en cigarett – men då uppstod en brand.

En anställd på boende började skrika och annan personal rusade till platsen för att släcka branden, vilket de till slut lyckas med.

Kvinnan skadar sig dock allvarligt och när räddningstjänst och polis kommer till platsen konstaterar de att hon har avlidit av sina skador.

Socialnämnden har gjort en lex Sarah-anmälan av händelsen.

Konstaterar brister

I de inledande samtalen med enhetschefer har det kommit fram att det finns brister i vad det finns för ”riskbedömningar kring hyresgäster som röker”, enligt anmälan.

Utredningen måste vara färdigställd senast den 8 september. 

Efter olyckan upprättade polisen en anmälan om vållande till annans död även om det inte fanns något som tydde på att hon blivit utsatt för brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!