Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna skulle bada – dog efter drunkningsolycka

En kvinna i 60-årsåldern har dödförklarats efter en drunkningsolycka. Foto: Anders Magnusson

En kvinna drogs på onsdagseftermiddagen upp ur vattnet utanför Lomma.

Hon kunde senare dödförklaras.

– Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans och konstaterades avliden, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen i region syd.

Räddningstjänst larmades till T-bryggan i Lomma vid 15.45 på onsdagseftermiddagen, med anledning av ett larm om en drunkningsolycka. En kvinna, som enligt Sydsvenskan ska ha varit i 60-årsåldern och hemmahörande i Lomma, fördes med ambulans till sjukhuset i Lund efter att ha dragits upp ur vattnet.

Kvinnan dödförklarades senare på akuten.

– Hon anträffades i vattnet och räddningstjänst samt ambulans åkte dit. Polis åkte dit för att biträda med hjälp. Sedan fördes hon till sjukhus med ambulans och konstaterades avliden, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen i region syd.

Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral i region Syd. Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN

 

LÄS MER: Drunkningstillbud – kvinna har dragits upp ur vattnet

 

Polisen misstänker i nuläget inget brott.

– Hon ska ha varit i vattnet för att hon badade. Det handlar troligen om ett sjukdomsfall eller ett olycksfall, det finns ingen misstanke om brott just nu.

Polisen riktade kritik

Det varma vädret under maj och början av juni har resulterat i välbesökta stränder, runtom i stora delar av Sverige. Antalet badsugna har varit högt – och flera drunkningsolyckor har redan skett, trots att sommaren bara har börjat.

Den 2 juni larmades SOS rörande en drunkning i Borstahusen, Landskrona. En man i 75-årsåldern drogs upp ur vattnet av andra badande, som turades om att ge konstgjord andning och hjärtmassage tills räddningstjänst och ambulanspersonal nådde platsen.

 

LÄS MER: Man död i drunkning – räddning hindrades

 

Stor kritik har i samband med händelsen riktats mot allmänheten, från polisens håll. När den drabbade mannen skulle föras från badplatsen i ambulans kunde fordonet knappt ta sig ut från badplatsen.

– Det finns bara en in- och utfart till badet. På den hade folk parkerat sina bilar kors och tvärs överallt. Det stod till och med bilar i terrängen sidan omvägen. Poliser tvingades flytta på ett byggstaket för att räddningspersonalen skulle komma fram. Vi ser allvarligt på det här, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson för polisen i region syd vid tillfället.

 

Polisens kritik mot allmänheten

Efter händelsen, då in- och utfarten blockerades av bilar och hindrade ambulansens färd, la polisen ut en starkt kritisk text på sin webbplats:

 

"Polis har haft stora problem med att bana väg för räddnings- och ambulansfordon samt skapa utrymme för räddningsinsatsen på grund av felparkerade bilar och ett stort antal badgäster."

 

"Folk hörsammade inte polisens uppmaningar att utrymma bryggan och vägrade att flytta på sig när räddningspersonalen behövde utrymme för räddningsinsatsen, något som försvårade och fördröjde livsviktig hjälp till den nödställde mannen."

 

"När ambulansen var på väg att lämna med den skadade mannen, var räddningsvägar blockerade av felparkerade bilar och utfart hindrades."

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!