Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna åtalas för mordbränder – tände på under extremtorkan

Kvinnan misstänks bland annat för att ha anlagt en brand vid ett shoppingområde vid Härlöv. Foto: Jens Christian

En kvinna i 25-årsåldern åtalades i dag i Kristianstads tingsrätt som misstänkt för sex mordbränder och fyra fall av grov skadegörelse.

Bränderna anlades under extremtorkan som rådde förra året. Hon ringde själv till SOS Alarm och berättade att det börjat brinna.

Bränderna anlades i grönområden i Kristianstad och Åhus mellan den 23 juli och den 8 augusti förra året. 

- Jag menar att det kan styrkas att den häktade kvinnan anlagt ett flertal bränder i olika grönområden i Kristianstad och Åhus i somras och att gärningarna begicks med uppsåt, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg i ett pressmeddelande.

Kvinna misstänks för sex mordbränder och fyra fall av grovskadegörelse. Åklagaren beskriver brotten som särskilt hänsynslösa eftersom det rådde extremtorka.

Den första branden anlades kl 16.40 den 23 juli 2018. Ett nytt larm om en liknande brand kom kl 18. Lager 157 som ligger i närheten fick utrymmas vid den första branden. Vittnen såg kvinnan i närheten. De bränderna rubriceras av åklagaren som grov skadegörelse. Vittnen ska ha sett kvinnan på platsen.

Pekas ut av vittnen

Samma dag misstänks hon för mordbrand i Åhus. Branden bröt ut på ett grönområde kl 20. Vittnen såg henne på platsen I efterhand kunde polisen se i hennes telefon att hon gjort sökningar om bränderna. 

Dagen efter, den 24 juli, misstänks hon på eftermiddagen ha anlagt en mordbrand i Åhus. Då ringde hon själv till SOS Alarm och slog larm om att det brann.

Klockan 23 samma dag bröt en ny brand ut på Granvägen i Åhus. På nytt ska kvinnan ha slagit larm till SOS Alarm att det brann i ett grönområde.  Bevisningen mot kvinnan är likartade i samtliga fall. Hon knyts till bränderna dels genom sin mobiltelefon men också av vittnen som sett henne. 

Ett vittne blev så misstänksam att hon konfronterade kvinnan. Under förhören har den åtalade kvinnan nekat till brott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!